Een Zee van Liefde

Pinguïn is in een bootje op weg naar Beer. Hij draagt niet enkel zijn koffer en een lantaarn met zich mee, maar ook ... een groot geheim. Het geheim weegt zo zwaar op Pinguïn dat hij helemaal tot aan het huis van Beer vaart om hem te zeggen – dat hij verliefd is op Beer. Maar zal Beer zijn liefdesverklaring niet verkeerd opnemen? De angst en vertwijfeling slaan toe, want liefde: hoe voelt dat dan?

Pieter Gaudesaboos brengt in dit verhaal de moeilijke coming out van een pinguïn die verliefd is op zijn beste vriend Beer. Hij riskeert de hele vriendschap, maar waagt het toch: hij vaart ernaartoe en stort zijn hart uit. Maar die liefde wordt niet meteen beantwoord. Als je het zo leest, is het verhaal redelijk zwaar. De prenten ogen daarentegen net heel licht, kleurig en bijna zorgeloos, en ook de tekst is nooit te beladen of zwaar. Geen woord te veel, geen prent onduidelijk: daar is Pieter Gaudesaboos een meester in! 

Ook deze keer koos hij voor een pakkend verhaal en de twijfels waar veel van ons mee worstelen. De onzekerheid van Pinguïn en Beer is herkenbaar en werkt vertederend. De tekst en de tekeningen zijn nooit te hard of in your face, en ontlenen daar net hun kracht aan: geen woord of potloodstreep staat er te veel en alles is in evenwicht. Een groot thema als 'de ware liefde' is immers net heel sterk doordat het de alledaagsheid ervan niet ontkent. Dat Pinguïn en Beer toevallig twee jongens zijn, of dat ze – met de woorden van Beer – "helemaal anders" zijn, toont alleen maar hoe 'universeel alledaags' liefde is, en hoe oppervlakkige twijfels de liefde niet in de weg liggen. Knap hoe Gaudesaboos slaagt in het bevattelijk overbrengen van zowel thema als verhaal.

Het boek is nu al (nvdr april 2022) aan z'n derde druk toe, en ontving ook al de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur (een gloednieuwe Vlaamse prijs voor de beste Nederlandstalige boeken). Niet onterecht: dit warme, liefdevolle boek is nu al een klassieker in de (kinder)boekenkast. "Dat is liefde", concludeert Pinguïn op het einde. Inderdaad, Pieter Gaudesaboos: dit boek, dit is liefde.