Een wereld vol lekkers

Een encyclopedie met meer dan 1000 lekkernijen

Een wereld vol lekkers is een encyclopedie met meer dan 1000 lekkernijen. Geen recepten of kookideeën, maar ingrediënten. Deze encyclopedie stelt eten voor in zijn puurste vorm: namelijk onbewerkt en zoals je ze koopt in de supermarkt, buurtwinkel of zelf oogst. Zowel groenten, kazen, fruit, deegwaren, vlees, pasta en brood komen aan bod. Details en veelzijdigheid staan in dit boek centraal. Niet alleen worden bijvoorbeeld gewone broden van stokbroden onderscheiden, ook zuurdesembrood, challe, ciabatta, meergranenbrood, roggebrood en pretzel worden besproken. Kortom: een encyclopedie boordevol weetjes over alle soorten lekkernijen met prachtige illustraties.

De kaft doet denken aan een kookboek dat bij oma of opa te vinden is. Het boek is opgemaakt in vintage stijl en de illustraties zijn gedetailleerd uitgewerkt. Elk ingrediënt wordt kort beschreven aan de hand van het land van oorsprong en waarvoor het gebruikt kan worden. De verfijnde tekeningen geven de doorsnee van een ingrediënt goed weer en alle ingrediënten zijn technisch gezien perfect weergegeven. Alleen al voor de illustraties is dit boek aan te bevelen: een eyecatcher in elk interieur.

Dit boek lijkt eindeloos. Dat heeft zijn voor- en nadelen. Enerzijds raak je in dit boek nooit uitgelezen en kun je telkens nieuwe ingrediënten ontdekken. Anderzijds kan de veelheid ook overweldigend overkomen voor jongere lezers. Het is moeilijk in te schatten voor wie dit boek bedoeld is: voor jongeren met een interesse in eten, voor illustrators die zich willen laten inspireren of voor hobbykoks?

Het is duidelijk dat de makers van dit boek een grote liefde hebben voor eten. Bovendien beschikken ze over een ruime kennis én talent om die lekkernijen in een encyclopedie voor te stellen. Toch blijft de vraag: is dit jeugdliteratuur of eerder inspiratie voor in de tekenacademie?