Een tijger in je bed

Stel je voor, na een vermoeiende dag tref je bij het slapengaan een tijger in je bed. Dat gebeurde in India waar een verdwaalde tijger geteisterd door zware regen en overstromingen rust zocht in een echt bed. Of wat dacht je van een tijger die in een Russische dierentuin plots goede maatjes wordt met een geit die eigenlijk als voedsel voor hem was bedoeld? Beide nieuwsfeiten inspireerden Bibi Dumon Tak bij het schrijven van een boek voor eerste lezers. Hierbij gebruikt ze haar eigen stijl die zich rechtstreeks tot de lezer richt. Soms is die direct:

Het stond in de krant.
Dus geloof het maar.
Dit verhaal is waar.
Is de zee diep?
Ja, die is diep.
Is de lucht blauw?
Ja die is blauw.
Staat de maan ver weg?
Ja, die staat ver weg.
Is dit verhaal dus waar?
Ja, dit verhaal is waar.

Andere keren is deze poëtisch:

De vacht van de tijger is goud met wit en zwart.
De kleur van: de zon en de sneeuw en de nacht.

Tussen beide verhalende fragmenten verweeft ze een informatief luik over tijgers. Daarin geeft ze informatie over hun familie, hun uitzicht, de voortplanting en de jacht. Ook hier maakt ze gebruik van humor en een duidelijke, maar poëtische taal. De korte zinnen en zorgvuldig gekozen woorden corresponderen niet altijd met de strenge eisen die men aan leesteksten voor beginnende lezers stelt. Nee, ze maken geen deel uit van het AVI-dieet, maar ze slagen er wel in de belangstelling van wie graag wil lezen, te wekken. Dit boek neemt jonge lezers au sérieux. Het neemt hen mee in op waarheid gebaseerde verhalen en biedt tegelijkertijd informatie waarin de werkelijkheid onverbloemd wordt voorgesteld.

De illustraties van Ingrid en Dieter Schubert sluiten daar volledig bij aan. De verhalende fragmenten brengen ze sfeervol en natuurgetrouw in beeld en bij het informatieve deel accentueren krachtige zwart-wit-illustraties de feiten. De tijger, op de achterkant van de cover, bakent zichtbaar zijn terrein af. Hij kijkt de lezer zelfbewust en onverstoorbaar aan. Dat is wat dit boek ook doet. Het verovert samen met andere delen uit de 'Tijgerreeks' gedecideerd een eigen, hoog gewaardeerde plaats in het ruime boekenaanbod voor eerste lezers.