Een perfecte picknick

Eekhoorn en Mol zijn twee dikke vrienden, die alles samen doen. Nu willen ze gaan picknicken, maar het moet wel de perfecte picknick worden, volgens Eekhoorn. Voor een perfecte picknick hebben ze een perfecte plaats nodig en die gaan ze zoeken. Helaas merken ze niet dat de onderkant van hun rugzak openscheurt en ze gaandeweg al hun spulletjes en zorgvuldig klaargemaakte lekkers verliezen. Wanneer ze eindelijk de perfecte plaats gevonden hebben (eigenlijk opnieuw de eerste plaats die ze waren tegengekomen) is hun rugzak helemaal leeg. Wat een geluk dat verschillende dieren alles hebben gevonden en het allemaal komen terugbrengen. En hoewel het geen perfecte picknick meer kan zijn met geschonden appels en gevallen boterhammen wordt het wel een heel gezellige picknick met zoveel vrienden.
Een mooi geïllustreerd boek dat met prenten meer vertelt dan met woorden. Paginagrote tekeningen wisselen af met meerdere kleinere tekeningen op een bladzijde. Er zijn zoveel leuke details die erom vragen het boek meermaals te lezen. Elke keer kun je weer iets nieuws ontdekken. Het begint al met de eerste vier bladzijden: talloze details op de prenten maken de verschillen tussen Eekhoorn en Mol duidelijk. De doornsneden van hun huizen en de afbeeldingen van hun geliefde bezigheden laten er geen twijfel over bestaan dat Mol heel wat minder perfectionistisch is dan Eekhoorn, een tikje slordig zelfs. Uit de rest van het verhaal blijkt de dominante aard en het perfectionisme van Eekhoorn nog meer. Op het einde heeft hij zijn lesje wel geleerd. De zoektocht van Mol en Eekhoorn naar een perfecte picknickplaats wordt aangeduid op de kaartjes op de schutbladen. Vooraan zitten de dieren nog allemaal verspreid over de landkaart en achteraan gezellig bij elkaar.
Het verhaal maakt duidelijk dat iets niet perfect moet zijn om tof te zijn, dat vrienden maken heel gezellig is en dat je als vrienden erg verschillend mag zijn. Een boek dat tot in de details is afgewerkt en waar jong en oud veel plezier aan kunnen beleven.