Een leven vol kleur

Alles is kunst, als je maar goed kijkt

Sonia Delaunay en haar zoontje Charles nemen ons mee op een roadtrip. Delaunay, geboren in Oekraïne, is een kunstenaar die gekend is omwille van haar abstracte kunst. Ze neemt ons mee langs enkele belangrijke plaatsen die de inspiratie vormden voor haar kleurrijke kunstwerken. Cara Manes, de schrijver van het boek, laat ons op een speelse manier kennismaken met het werk van Delaunay. Een eenvoudig verhaal over een grootse vrouw.

Het talent en veelzijdigheid van Fatinha Ramos, illustrator van dit boek, en de schilderijen van Sonia Delaunay zijn een match made in heaven. Hoewel de twee elkaar nooit levend hebben ontmoet, zijn ze perfect op elkaar ingespeeld. De illustraties en kunstwerken brengen elkaar tot leven. Zo leidt de ene illustratie naar een kunstwerk die dan weer de inspiratie vormt voor de volgende illustratie. Zo lijkt Fatinha haar lapjesdeken een voorafspiegeling van het kunstwerk Prismes électriques dat dan weer naadloos aansluit bij de kleurrijke wereld die Fatinha op de volgende bladzijde tevoorschijn tovert. Beiden hebben de gave om aan de hand van kleuren en vormen dingen tot leven te brengen. De illustraties en kunstwerken nemen je mee op een rollercoaster vol schoonheid, speelsheid én puur geluk.

Hoewel dit boek ons iets bijleert over het leven en werk van Sonia Delaunay, is het boek niet puur informatief opgevat. Geen feitjesboek, maar een verhaal met kleurrijke prenten. Die speelse manier zorgt ervoor dat kinderen sneller geneigd zijn om naar dit boek te grijpen. De makers van dit boek stellen in dit boek hun liefde voor kunst centraal, waardoor de lezer wordt geprikkeld om in de kunst te duiken.

Dit boek is een streling voor het (kunst)oog. Ramos bewijst dat kunst niet moeilijk hoeft te zijn, “als je maar goed kijkt”. Hoedje af.