Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen

Over heilige koeien, ruimteapen en de roep van de kakapo

Met 35 centimeter lengte nestelt dit boek zich neer in de zetel, op de keukentafel, in de klas of in een (grote) boekenkast. Waar het zich ook vestigt; het formaat, de titel en de cover van het boek vallen meteen op. Het boek neemt je mee op een vlucht doorheen onze geschiedenis en onderscheidt zich van andere boeken door dieren aan het woord te laten.

Joukje Akveld laat dieren getuigen over hun rol in de geschiedenis. De getuigenissen zijn verhalend neergeschreven, soms in dialoogvorm en met een vleugje poëzie. Door het woord aan de dieren te laten, wordt de lezer uitgedaagd om een andere bril op te zetten. Zo komt bijvoorbeeld de reuzenpanda aan het woord die zich vragen stelt over de pandadiplomatie. Wat voor mensen zo vanzelfsprekend lijkt, is dat niet zomaar voor dieren.

De getuigenissen van elk van de dieren worden afgewisseld met aanvullende informatie. De combinatie tussen fictie en non-fictie zorgt voor een energetische cocktail waarvan de lezer wil blijven drinken. De ijzersterke illustraties van de hand van Djenné Fila zorgen dan weer voor een magische sfeerschepping en laten je onderdompelen in het prachtige dierenrijk.  

Nog nooit bracht een boek het belang van dieren zo goed naar voren. Ze zijn een bron van hoop, van vriendschap en houden de mens een spiegel voor. Op een kritische manier slaagt het boek erin om de rol van dieren als vertier, als politiek middel of als oorlogstuig in vraag te stellen. Elke passage beklijft en verrijkt onze blik op de wereld, op de mens en op dieren. Wie dit boek mag lezen of voorlezen, prijst zich gelukkig!