Een klein zaadje

Een klein zaadje valt in de herfst op de grond. Het zakt diep weg in de donkere nog warme aarde. Geleidelijk aan gaat de herfst over in de winter en slaapt het zaadje. Maar als de zon steeds warmer wordt en de dagen langer worden, komt er en scheutje uit het zaadje tevoorschijn en het groeit tot het boven de grond komt. De plant wordt langzaamaan groter en sterker en begint uiteindelijk te bloeien. Na de bloei sterft de bloem, de blaadjes vallen op de grond. Diep vanbinnen zitten nieuwe zaadjes te wachten om op hun beurt op de grond te vallen.
Dit verhaal geeft mooi de kringloop van de seizoenen weer. Naast het verhaal over het zaadje worden ook de klimatologische omstandigheden op een eenvoudige maar duidelijke manier beschreven. Ook de invloed van de seizoenen op het leven van de dieren komt mooi aan bod. Dit alles in een vloeiende, haast poëtische taal.
De illustraties zijn heel origineel en heel aantrekkelijk, de combinatie van collage met stempeltechtnieken is zeer goed geslaagd.
Voor volwassenen is dit een zeer aantrekkelijk boekje, maar doordat het vrij abstract is, is niet echt duidelijk in welke mate kinderen ervan zullen kunnen genieten. Het is eerder een voorleesboek voor oudere kleuters en jonge lagere schoolkinderen, maar het kan ook door henzelf gelezen worden. Een drempel voor het zelf lezen is wel dat de tekst volledig in drukletters gedrukt is en dit is zeker niet het vertrouwde lettertype voor jonge lezertjes.