Een kerstman voor Findus

Als er één feest per jaar is waarbij je nostalgisch mag worden, dan is het wel Kerstmis. Daar heeft de heruitgave van dit boek over Findus en Pettson handig op ingespeeld. De sfeer en de gezelligheid die het boek oproept, doen ons denken aan lang vervlogen tijden. Toch is het verhaal zelf nog heel eigentijds. Het gaat over de poes Findus die ongeduldig zit te wachten op de kerstman. Opa Pettson vreest dat Findus zal teleurgesteld worden en daarom probeert hij zelf met onder meer houten tandwielen een kerstmanmachine te knutselen. Dat is niet gemakkelijk hoor!

De tekst is ideaal om voor te lezen, al zal dat door de dikte van het boek niet in één keer gaan. Het boek is wel in zeventien hoofdstukken opgedeeld, zodat je het ook stukje per stukje kan voorlezen. Als je het over verschillende momenten verspreidt, bijvoorbeeld over meerdere avonden voor het slapengaan, maak je er meteen een superleuk adventsboek van. Voor elk voorleesmoment is het belangrijk dat de kinderen zich goed herinneren waar jullie gebleven waren in het verhaal, zodat ze het verder goed mee kunnen volgen. Daaraan merk je dat het boek vooral bedoeld is voor wat oudere kinderen, voor wie er vaak geen voorleesboeken meer verschijnen. Dit boek zorgt ervoor dat je nu samen met je (beginnende) lezer kan genieten van een mooi verhaal. En wie weet waagt je lezertje zich af en toe ook zelf eens aan een zin …

Voor jongere kinderen is het boek nog wat moeilijk door de grote hoeveelheid aan tekst. De prenten ondersteunen de tekst op een prachtige manier, maar voor jonge kinderen duurt het wellicht wat lang voor ze een nieuwe illustratie te zien krijgen. Zij zullen dus nog wat geduld moeten hebben vooraleer ze kunnen genieten van dit pareltje.