Een jaar in wonderland

Een jaar lang kijken we mee in het sprookjesbos en ontdekken we wat bekende en minder bekende sprookjesfiguren elke maand doen. Zo zien we Roodkapje in maart een vogelhuisje timmeren en in oktober bladeren harken voor het hol van Wolf. Papilio Slappelach is half mens, half vlinder. Hij houdt van bloemen en ook van Bloemenfee. Pas in december durft hij haar eindelijk zijn liefde te verklaren.

Op de eerste bladzijde worden de sprookjesfiguren kort voorgesteld met hun naam en belangrijkste eigenschappen. De rest van het boek bestaat enkel uit prenten, zonder tekst. Per maand is er één prent. Wat is daar veel op te zien! Je ziet de seizoenen veranderen en elke sprookjesfiguur maakt wel iets mee. Fabulist, de sprookjesschrijver is gelukkig altijd in de buurt om alle avonturen op te schrijven. Draakje moet eerst nog uit het ei komen en vliegt vanaf mei vrolijk rond. Opgepast als hij plots vuur spuwt! Droomroosje slaapt overal doorheen: of ze nu op de rug van een walvis ligt of opgetild wordt door de reus. Voor het kerstetentje met oma Granola en Roodkapje is ze eindelijk wakker! 

Maciej Szymanowicz is een Poolse illustrator. Na ‘Het grote kabouterboek’ is dit zijn tweede boek dat in het Nederlands verscheen. Zijn illustraties verdienen alle lof: rijkgevulde, aantrekkelijke tekeningen. De keuze van de sprookjesfiguren is verrassend. Sommige sprookjesfiguren kennen we allemaal. Andere zijn dan weer onbekend. Een aantal figuren zijn in Polen wellicht wel bekend (zoals Baba Jaga als de heks). Anderen (bijvoorbeeld Papilio Slappelach) lijken te zijn ontsproten aan de fantasie van de illustrator/auteur. 

Een heerlijk zoek- en fantasieboek om uren in te kijken.