Een ijsje

Wat gebeurt er als één ijsje moet verdeeld worden onder een twintigtal dieren? Wie krijgt dan het felbegeerde ijsje? Aan wie zou jij dat ene ijsje geven? Aan de vos die jarig is? Of aan de kikker die oververhit is? Of misschien geef je het wel aan het varken dat net in bad is geweest of aan de papegaai die net dezelfde kleuren heeft als het ijsje. Elk van de dieren heeft een goede reden om dat ene ijsje in de wacht te slepen, dus het wordt geen gemakkelijke keuze. En als je te lang wacht, dan blijft enkel nog het ijsstokje over. Gelukkig heeft de pinguïn een oplossing bedacht, zodat iedereen kan genieten van een ijsje, of je nu een leeuw bent met sterallures, een stuntelaap of een ijsvogel bent.

Dus vlug, lees snel verder, alvorens het ijsje gesmolten is.

Wat meteen de aandacht trekt is de originele kaft van het boek, waaruit een ijsje is gegeten. De vele kleuren zijn een voorbode voor de rest van het boek: elk dier wordt op een kleurrijke manier vormgegeven tegenover een witte achtergrond en de volledige pagina’s worden benut om elk dier de nodige speelruimte te geven. De teken- en schrijfstijl van Sylvia van Ommen sluiten naadloos op elkaar aan waardoor dieren tot leven komen. De lange – doch trage – uitleg van de schildpad bijvoorbeeld is goed vormgegeven, bevat leuke zinspelingen, is zeer herkenbaar en zet de karakteristieken van de schildpad goed in de verf. Bij het lezen kun je je meteen inbeelden hoe traag de schildpad praat. Dat je het boek in enkele minuten kunt uit- of voorlezen, doet geen afbreuk aan de kwaliteit van dit verhaal. Er is een duidelijke verhaallijn met aan het einde een verrassende, humoristische afloop.   

Wie dit boek leest of voorleest, zal het erover eens zijn: het is een humoristisch boek, waarin verschillende dieren op een levensechte manier tot de lezer spreken. De bladzijden worden mooi vormgegeven door tekst en tekeningen met elkaar te laten interageren. De vlotte verhaallijn en het centraal stellen van gekende en minder gekende dieren, werkt zeer verrassend. Dit kleine boekje voor kleuters is een aanrader voor iedere ijsjesfanaat of om dieren op een andere manier te leren kennen. Niet zomaar een saaie schildpad of gekke gorilla, maar telkens eigenzinnige dieren die elk hun eigen ijsjesbetoog houden.  

Dus vlug, ga vlug ‘een ijsje’ halen, voor het te laat is.