Een dag met de dierenbrandweer

Eland mag brandweerman worden. Om met de brandweerwagen te mogen rijden moet Eland nog veel oefenen. Samen met het rode team trekt hij erop uit. Ze redden een maki die niet meer van een giraffennek durft af te glijden. Ze redden een struisvogel, een tekkel (sic!), een varken … Uiteindelijk worden ze opgeroepen om een echte brand te blussen. Bij het blussen van de brand laat Eland zien dat hij een echte brandweerman is! Hij verdient het om voortaan met de brandweerwagen te mogen rijden!
Dit fantasieverhaal over de brandweer wil jonge kinderen toch al enige informatie meegeven over het reilen en zeilen bij de echte brandweer. Ok, wij hoeven geen varkens uit putten te redden. Of, wel? Maar de echte brandweer moet zeker ook heel moedig en stoer zijn om branden te blussen, mensen te redden …
De prenten zijn fijn en vrolijk. Ze zijn ingekleurd met zachte heldere kleuren. Het is grappig om te zien hoe dieren zich in een mensenwereld bewegen, brandweerkleren en -uitrusting aantrekken enz. Maar het is dankzij een dierlijke eigenschap - zijn gewei - dat Eland de cavia's uit de brand kan redden. 
Kleuters aan wie dit verhaal wordt voorgelezen, zuller er wel plezier aan beleven en ze leren probleemloos enkele typische termen en begrippen over de brandweer bij.