Een big vliegt uit

Harrie Achterham is een doordeweeks donzig, roze varken. Hij is gek op lekkere broodjes, gamen, modderbaden en rondhangen met zijn vrienden Kees, de vis en Barbara, de vleermuis. Als Harrie op een dag per ongeluk gebeten wordt door Barbara (die dan ook nog eens radioactief blijkt te zijn), verandert alles. Ineens heeft Harrie superkrachten! Hij doopt zichzelf om tot BATPIG en besluit de wereld te redden. Hij begint klein met mensen te laten stoppen gemene dingen te zeggen, maar algauw krijgt hij grotere uitdagingen: een gigantische hagedis en een zotte slagersvrouw bedreigen de stad! Kan Harrie hen met zijn superkrachten tegenhouden?

Voor de lezers van Knipoog (Rob Harrell) zal het een vreugdevol weerzien zijn. Zij herkennen Batpig als de strip waar hoofdpersonage Ross aan werkt. Maar Batpig is niet zomaar een spin-off. Deze graphic-novel zit boordevol spanning, absurde humor en verrassende wendingen. Toegegeven, Harrie is niet de meest voor de handliggende held. Hij is het type puber dat liever wat rondhangt met zijn vrienden dan te staan zweten in het sportcentrum. De typische onzekerheden die bij de puberleeftijd horen zijn erg herkenbaar. Dat net Harrie superheldkrachten krijgt is dus al absurd en grappig op zich. De vele one-liners en de sterke illustraties doen daar nog een schepje bovenop. Ik betrapte mezelf regelmatig op luidop lachen. Hoewel sommige one-liners nu eenmaal beter zijn in de originele taal (bv. When Pigs Fly - Een Big vliegt uit), zorgde Ester Ottens toch voor een hippe, up to date vertaling. Geen eenvoudige job met al die coole puberslang die gebruikt wordt. Voor het belgische publiek zullen sommige woorden misschien erg Nederlands aanvoelen. Zo had ik toch wel even nodig voordat ik wist wat er in die bolletjesfabriek precies geproduceerd werd. Is het erg storend? Dat niet. Een beetje culturele ontwikkeling is nooit slecht, niet waar?

Robb Harrell is geen onbekende in de graphic novel-wereld. Hij scoorde eerder al hoog met Monster on the Hill en Big Top. Zijn grappige illustraties zijn goed uitgewerkt zonder al te veel details, gewoon heerlijk to-the-point. Het avontuur van Batpig op zich is naast erg absurd, ook wel redelijk spannend. De vele backflashes zorgen voor een erg dynamisch leesgevoel.

Het geheel van layout, illustraties, zalige absurditeit en het hoge tempo van de one-liners maakt Een big vliegt uit tot een top graphic-novel. Deel 2, Too Pig to fail, staat al klaar voor de vertaling! Ester?