2+ | 2009
Mercis
ISBN 978 90 5647 726 4
FICTIE , 18 p. , €9,95
gebonden , prentenboek
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels
tweedehands boeken

Een baby!

Elle van Lieshout (auteur) Marieke Witke (illustrator)

De mama van Mo krijgt een baby en Mo trekt Muis onder haar/zijn trui vandaan. De baby en Muis gaan allebei in hun eigen wiegje. Opa en oma komen op bezoek Opa en Mo maken samen beschuit met muisjes en lekkere thee. De baby drinkt geen thee, de baby drinkt uit mama's borst terwijl Mo de cadeautjes uitpakt. Mo mag mama helpen bij het verschonen van de baby en als het bedtijd is zingen Mo en mama samen slaapliedjes voor de baby. Mo moet nog niet naar bed want Mo is groot en de baby is klein.
Dit prentenboek uit de reeks 'Kimio peuterboekjes' handelt over gezinsuitbreiding. Gezelligheid en samenhorigheid zijn de pijlers waar dit warme verhaal op steunt.
De baby en Mo zijn zowel in de tekst als in de tekeningen neutrale personages zodat dit boek zich zowel op jongens als meisjes richt. Het verhaal richt zich vooral op Mo en mama. Dit verhaal belicht niet enkel de leuke kanten van een nieuw broertje of een zusje maar vestigt eveneens de aandacht op het feit dat baby's ook huilen en vuile luiers hebben. Papa is aanwezig, maar speelt, naar mijn mening, een te kleine rol in het verhaal. Opa en oma krijgen de, net als in het eche leven, leuke rol toebedeeld.
De paginagrote illustraties over één of twee pagina's zijn vrolijk en kleurrijk ingekleurd en sluiten goed aan bij de leefwereld van de beoogde doelgroep.
De tekst is opgemaakt in een vierregelig omarmend rijm (abcb) loopt goed. De felgele omslag trekt de aandacht. Een baby! is een fijn boekje met grote herkenbaarheid. Ideaal om voor te lezen voor kinderen die net grote zus of grote broer geworden zijn.
Eerder verscheen in deze reeks het vergelijkbare verhaal 'Beschuit met muisjes' (2004) over de baby bij Sam in huis; van dezelfde auteur, maar met andere illustraties. Vanaf ca. 2 jaar.

Annelies Cochuyt
Baby's | Gezinsuitbreiding