Eefje Donkerblauw

Eefje is een koningin, maar dat weet niemand. En Eefje houdt van donkerblauw. Waarom dat zo is, dat weet niemand, ook Eefje niet. Ze eet elke ochtend donkerblauwe bosbessenjam, ze drinkt thee uit een donkerblauw kopje, slaapt in een – wat dacht je? - donkerblauw bed met donkerblauwe lakens en verzamelt allerlei gekke, donkerblauwe spulletjes. Eefje is ook nog eens heel erg mooi. Iedereen die haar ziet, is met verstomming geslagen en kan alleen nog maar ‘aaaahhh’ of ‘ooooohh’ zeggen. Dat vindt Eefje erg jammer, want ze is zelf een echte, donkerblauwe babbelkous.
Op een dag is ze op zoek naar schelpen op het strand en komt ze koning Goudgeel tegen. Ook hij kan enkel maar kreten van bewondering slaken, tot een gesprek komt het niet. Eefje vindt hem wel aardig, maar is niet zeker of ze wel van geel kan houden. Volgens haar is de liefde blauw, want de zee is blauw en de liefde is zo diep als de zee. Maar Eefje doet haar best: ze voert langzaamaan geel in haar leven in en trekt vervolgens opnieuw naar het strand waar koning Goudgeel zijn geluk niet opkan. Ze trouwen en krijgen kinderen en kleinkinderen in alle kleuren van de regenboog.
Hoewel dit boek twintig jaar geleden voor het eerst werd uitgegeven, is het echt tijdloos. In deze jubileumeditie, met halflinnen band, zitten drie gekleurde plastic velletjes in rood, geel en blauw. De lezer wordt uitgenodigd om naar de prenten te kijken door deze velletjes en zo nieuwe kleuren te zien ontstaan. Er zit ook een kartonnen plaat bij waarop Eefje Donkerblauw en koning Goudgeel afgebeeld staan. Deze kan je uitprikken of –knippen en op een houten stokje plakken zodat je ze kan gebruiken als figuren in een poppenkast of kamishibai-theater.
'Eefje Donkerblauw' gaat niet alleen over kleuren, maar ook over liefde, vriendschap en verdraagzaamheid. De poëtische tekst van Geert de Kockere verheft het verhaal boven het alledaagse. Lieve Baeten, overleden in 2001, maakte er dromerige, aantrekkelijke illustraties bij.
Een must-have voor elke boekenplank!