Echte kunst maak je zo

Ooit al gehoord van karmozijnrood, de maman-spinnen van Louise Bourgeois, lapis lazuli of de Flamingo van Alexander Gelder? ‘Echte kunst maak je zo’ is veel meer dan zomaar een tekenboek!
Dit boek bevat leuke weetjes over verschillende kunstvormen, technieken, materialen en kleuren, en het leven, het werk en de stijl van grote kunstenaars als Picasso, Mondriaan, Van Gogh en Matisse. Geen lange, saaie uiteenzettingen, maar bondige tekstjes waarin de essentie vervat zit. De no-nonsense lay-out en inspirerende opzet van het boek spreken ontzettend aan, waardoor je als creatieve jongere of volwassene verleid wordt om er meteen zelf aan te beginnen.
Door de mix van eenvoudige opdrachten als leren arceren, inkleuren en vingerpoppetjes tekenen tot complexere opdrachten (gestapelde stoelen of möbiusband tekenen) is dit boek een feest voor jong en oud. Je wordt uitgedaagd om je grenzen te verleggen en te experimenteren met technieken en materialen (potlood, verf in een plantenspuit, inkt, mobiles, frottage … ) en stijlen (Op Art stijl, kubisme, Klee-gewijs met één ononderbroken lijn, …).
De grote kracht van dit boek is dat niet alles voorgekauwd is. Telkens krijg je een beginpunt aangereikt, maar wat je er uiteindelijk van maakt, hangt helemaal van jou af. Je eigen creativiteit en verbeelding worden op de proef gesteld. Een voorbeeldje: Dit is een toverberg. Teken wat er volgens jou in zit. (niet zo simpel, maar ik kan wel iets verzinnen …). Maar op de volgende pagina gaat het verder: Teken hoe jij je zou voelen als er naar binnen zou gaan (dat is een ander paar mouwen, nietwaar?).
Door de originele opdrachten en de ruimte voor persoonlijke invulling wordt dit interactieve kunstboek een prachtig hebbeding eenmaal het helemaal afgewerkt is. Echt iets om heel lang te bewaren en later, net als een dagboek, weer op te duikelen en bij weg te dromen …