15+ | 2019
Davidsfonds/Infodok
ISBN 9789002268311
FICTIE , 254 p. , €15.99
gebonden
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels
Bekijk op bol.com
tweedehands boeken

Eén is altijd gelijk aan één

Elke Sannen (auteur)

Het verhaal speelt zich af op het fictieve eiland Beleza No Mar. Op dit eiland is een dictator aan de macht. Het hoofdpersonage Elia groeit op samen met Segundo, de zoon van de dictator. Al jaren moet hij de pesterijen van Segundo doorstaan. Op een dag slaan bij hem de stoppen door en bijt hij van zich af door een kan ijskoud water over Segundo’s hoofd leeg te gieten. Vanaf dan is alles anders.

Elia moet als straf als bediende aan het werk in het paleis van de dictator. Hij maakt er kennis met heel wat nieuwe mensen. Elia moet hard werken, maar hij beleeft ook mooie momenten met zijn nieuwe vrienden. Er is zelfs tijd voor wat romantiek. De dreiging van de dictatuur blijft echter steeds latent aanwezig. Het is voor Elia niet makkelijk om in te schatten wie te vertrouwen is.

Het verhaal wordt verteld door Elia zelf. Het boek is zijn dagboek. De lezer krijgt zicht op zijn gevoelens, zijn gedachten en kleine kantjes. De personages zijn goed uitgewerkt en evolueren doorheen het verhaal. Het verhaal verliest bovendien nergens vaart, er gebeurt heel wat op korte tijd.

Elia is een licht ontvlambare puberjongen. Hij vindt rust in het dierenboek dat nog van zijn overleden vader was. Elke dag opent hij het boek op een bepaalde bladzijde. In de beschrijving van het dier ziet hij een les van zijn vader. Ook ‘de Ouwe’ leert hem heel wat dingen over het leven. De titel van het boek verwijst naar de belangrijkste les van de oude man: één is altijd gelijk aan één. Gelijkwaardigheid zit in je hoofd. Je bepaalt zelf hoe vrij en onafhankelijk je jezelf voelt. Deze wijze les is niet zo eenvoudig. Ook de rest van het verhaal vereist een zeker ervaring als lezer. Het verhaal heeft heel wat lagen.

Een mooi debuut van Elke Sannen.

An Luyten
Dictatuur | Vriendschap | moed