Dwarsloper

Tessel zit met zichzelf in de knoop. Thuis mist ze haar op kot studerende zus. Van haar ouders heeft ze weinig last, maar ze mist hun aandacht. Op school loopt het ook niet helemaal gesmeerd. Tessel ziet er allemaal het nut niet van in en geraakt met de dag ongeïnteresseerder. Tijdens een les maatschappijleer wordt ze echter op een dag getriggerd. Er wordt gesproken over een klimaatmars door jongeren. Niet de zorg om het klimaat, maar wel even weg zijn van alles, maakt dat Tessel zich zonder medeweten van iemand anders aansluit. 7 dagen lang stapt Tessel mee. Tijdens deze tocht krijgt Tessel stilaan weer vat op zichzelf. Ze leert buiten nieuwe vrienden een stukje van zichzelf kennen. Én ja hoor, ze krijgt zelfs interesse in de klimaatproblemen.

Dit is een fijn boek over de zoektocht van een tiener die het allemaal even niet meer weet. Het is heel realistisch geschreven, met uiteraard het nodige vleugje romantiek. De personages zijn heel goed uitgewerkt. Het was een aangenaam vlot boek om te lezen. De sfeer werd heel goed weergegeven en soms leek het of ik er echt tussen liep. Denk nu niet dat het vooral over het klimaat gaat. Het verhaal is een evenwichtige mix tussen de klimaat- en puberproblemen. Zo geeft de kaft het ook weer. Je ziet een groep jongeren met een sprekend protestbord. Eronder de titel ‘Dwarsloper’. Want een dwarsloper, zo kan je Tessel op verschillende manieren omschrijven.  

Het thema van het boek is actueel, al is het spijtig genoeg door de coronacrisis op de achtergrond gekomen. Dit boek kan misschien een stapje terug in de goede richting zetten.

De auteur is geïnspireerd geraakt door de vele klimaatjongeren die massaal op straat kwamen. Het plan was dat ze de route in het boek zelf ging lopen, maar toen kwam corona. Ze heeft dus een heel stuk digitaal moeten lopen. Dat merk je echter niet in het boek en je leest het in een ruk uit.