Dwars & Co

Heb je het ook wel eens dat er van alles fout loopt? Je staat net onder de douche en er komt alleen koud water uit de kraan. Je denkt bij jezelf dat je een pechdag hebt. Maar die dingen gebeuren niet zo maar. Het is het werk van de Dwarsliggers. Ze werken voor het bedrijf Dwars & Co en hebben maar één taak: het leven van de mensen zuur maken. Omdat alle mensen slecht zijn. Stip moet, net zoals vele andere groenlingen, een eindmissie volbrengen om het officiële diploma van dwarsligger te bekomen. Om te slagen voor de eindmissie trekt Stip er ’s nachts op uit. Hij is uitgedost met een achteropzak waarin allerhande technologische apparaten zitten, zoals een slurfslurper, een nachtmerriekweker, een rondzwaaier. Met behulp van die toestellen kan hij zijn opdrachten uitvoeren. Wanneer hij bij een jongetje een gaatje in zijn tand moet boren, loopt het helemaal mis. Vanaf dan geraakt de lezer verzeild in een spannend, turbulent avontuur, vol ingenieuze uitvindingen.

Het is een lijvig boek, maar ondanks de vele pagina’s blijft het verhaal erg goed op tempo. De lay-out is ook goed doordacht. Elk hoofdstuk is aantrekkelijk ingeleid met grappig versierde cijfers. De hoofdstukjes zijn kort, en telkens gebeurt er wel iets spannend. Er komen veel tekeningen in het boek voor. Die zijn heel gedetailleerd, expressief en spitsvondig. Tekst en tekeningen vormen een mooi geheel. Het is sappig verteld, met veel aandacht voor details, waarbij de schrijver echt grappig uit de hoek komt. Hij is ook vindingrijk met de vele nieuwe woorden die hij tevoorschijn tovert, zoals achteropzak, brievenspleet, dichtbijkijker; Het zijn leuke vondsten, want ze zijn heel logisch en poepsimpel. Zo is een achteropzak een rugzak, en een dichtbijkijker een verrekijker. Achterin het boek tref je een hele woordenlijst van nieuwe woorden met de verduidelijking erbij.

Die ongebreidelde fantasie is helemaal op het lijf van een 9 à 10-jarige geschreven. Het is de leeftijd waarbij kinderen hele bladzijden voltekenen met minuscule stripfiguren die de meest gekke avonturen beleven. Kinderen houden van gekke, grappige avonturen met de meest innovatieve uitvindingen, die altijd werken!