Dumplin'

Doe het groots, of doe het niet.

Willowdean Dickson (kortweg Will) vindt haar maatje meer geen probleem en gaat zelfverzekerd door het leven. Maar dan krijgt ze een relatie met haar knappe collega Bo en wordt ze zich steeds meer bewust van haar lichaam. Plots slaan de twijfels toe en hoewel ze smoorverliefd is, maakt ze het uit. Ze zoekt een ander baantje en kan het nauwelijks verdragen dat hij samen met haar les heeft. Ondertussen is Clover City, het Texaanse stadje waar Will woont, helemaal in de ban van de jaarlijkse schoonheidswedstrijd. Die wordt door Wills moeder georganiseerd, die de wedstrijd twintig jaar geleden won. Wanneer Will in de kamer van haar door overgewicht gestorven tante Lucy een inschrijvingsformulier vindt, meldt ze zich aan. In haar kielzog volgen een aantal buitenbeentjes die er een ware revolutie van willen maken. Net nu ze de steun van haar beste vriendin, de beeldschone Ellen, goed kan gebruiken, botert het niet meer tussen hen. De wedstrijd lijkt hun vriendschap in de weg te staan. Maar wie zal er winnen en wordt het wankele zelfvertrouwen van Will hersteld?
Hoewel het verhaal in de ik-persoon wordt verteld, krijg je als lezer geen zicht op de diepste gedachten en gevoelens van Willowdean. Het lijkt soms alsof ze tegenstrijdig handelt aan wat je zou kunnen verwachten. Maar je leeft wel mee met deze mooie figuur. Ze is een bijzondere persoon, heel ‘echt’ in wat ze doet. De ondertitel 'Doe het groots, of doe het niet' geeft perfect weer hoe Will in het leven staat. Ondanks haar zwaarlijvigheid voelt ze zich goed in haar vel en gaat ze er helemaal voor, wat ze ook doet. En ze pakt haar problemen aan, zij het op een wat buitenissige manier. Al is het niet haar bedoeling, daardoor inspireert ze anderen. Ook de andere personages zijn goed geschetst, hoewel je natuurlijk een eenzijdig beeld krijgt van hoe Will naar hen kijkt. Zo is er de moeder met haar duidelijke afkeer voor het lichaam van haar dochter. En Bo die helemaal niet begrijpt waarom Will hem ontloopt. De relaties tussen de personages evolueren doorheen het verhaal en de verhoudingen verschuiven op een interessante manier.
De setting is typisch Amerikaans, met de missverkiezing, de zwaarlijvigheid, het schoonheidsideaal, de ‘high school’-mentaliteit en ... Will is een Dolly Parton-fan. Toch is het allemaal heel herkenbaar, toegankelijk en realistisch. Op een luchtige manier komen in dit eenvoudig vertelde verhaal enkele moeilijkere thema’s aan bod. Het is tegelijk grappig, maar evengoed soms pijnlijk triest en confronterend. Maar de boodschap is duidelijk: wees blij met wie je bent.
Het boek is aantrekkelijk vormgegeven, met een opvallende zwarte kaft. Op de voorzijde staat bovenaan het kroontje van de schoonheidskoningin en in het midden een triomfantelijk figuur, een mollig lijfje in een roze jurk gestoken. Op de achterzijde staat hetzelfde mollige figuurtje in bolletjesbadpak.
Een aanrader.