Donkere weg

Janneke Beekmans neemt het besluit om het onderzoek naar de moordenaar van haar zus verder te zetten wanneer haar vader dit niet meer kan omdat hij getroffen werd door een hersenbloeding. Toen Janneke tien jaar was, werd haar zestienjarige zus Froukje vermoord op een donkere weg, een weg die Janneke zelf dagelijks moet nemen. De moordenaar werd nooit gevonden en haar vader bijt zich jarenlang vast in de zaak. Hierdoor komt het tot een echtscheiding tussen de ouders van Janneke. Als ze zelf zestien jaar is, krijgt haar vader een beroerte en wanneer ze zijn huis leegmaakt, besluit ze om zijn dossiers uit te pluizen en ervoor te zorgen dat de dader niet het gevoel krijgt dat hij zorgeloos kan blijven rondlopen. Vrij snel stuit ze op een geheim van haar vader maar daardoor wordt ze ook op een spoor gezet. Gelukkig krijgt ze de hulp en steun van haar klasgenoot Ewoud. Hun gezamenlijke zoektocht zorgt voor heel mooie maar ook spannende momenten samen.
Zeer vlot geschreven verhaal om in één ruk uit te lezen. De meeste hoofdstukken zijn kort, maar de spanning wordt mooi opgebouwd waardoor je steeds zin hebt om nog één hoofdstuk verder te lezen. De auteur slaagt er echt in om je helemaal te laten meeleven met de gebeurtenissen in Jannekes leven. En ondanks het feit dat Janneke heel veel heeft meegemaakt (moord op haar zus, echtscheiding van haar ouders, hersenbloeding van haar vader) kan ze alles in haar leven mooi een plaats geven en staat ze sterk genoeg in haar schoenen om de waarheid te willen weten. Het boek relativeert ook de typische bekommernissen van pubers en legt de vinger op waar het echt op aankomt.
'Donkere weg' is naast een geslaagde jeugdthriller ook een heel positief verhaal over een heel moedige en doortastende puber.