Doem Duivelsz

en de helse meiden

Er is nu al enige tijd verstreken sinds Tommy in de hel terecht kwam en Doem Duivelsz, de derde zoon van Lucifer, ontmoette. Intussen begint ze de charmes van deze vreemde plek te waarderen. Ze woont in een prachtig, zij het ietwat vreemd, paleis. En Doem is écht een fijne vriend. De beste vriendin zijn van Lucifers zoon is echter geen garantie tot veiligheid, zelfs niet in de hel ... Er zijn genoeg demonen die haar maar al te graag een kopje kleiner zouden willen maken. Het feit dat ze technisch gezien al dood is maakt hierin geen verschil. Alsof de demonen nog niet genoeg zijn komt binnen een paar dagen Doem’s moeder Persephone terug thuis. Zij staat bekend als de Schrik van de Knekelkoppen. Hoe zou ze reageren als ze erachter komt dat er een Knekelkop onder haar dak woont? Wanneer de betoverend mooie Lilith, Lucifers eerste vrouw, een wedstrijd voor alle hellekinderen uitroept ziet Tommy haar kans. Als ze dit wint zal ze voor altijd haar plaats in de hel verdiend hebben! Maar wat is er gevaarlijker? Deelnemen aan deze wedstijd of de demonen trotseren?

De wedstrijd in kwestie bestaat uit drie onderdelen: fysieke kracht, intelligentie en vindingrijkheid. Vastberaden de wedstrijd te winnen begint Tommy aan de eerste opdracht. Gelukkig kan ze, ondanks intens tegenstribbelen, rekenen op de hulp van Doem en Wammes, haar twee kompanen. De opdrachten in kwestie voelen erg Harry Potter-achtig aan. De Gramme Toren en het zaderlaarsei, de tand van een draak, de doos van Pandora ...  ze zouden perfect aan J.K. Rowling’s fantasie ontsproten kunnen zijn. Tijdens de voorbereidingen komt Tommy meer te weten over haar echte moeder en haar link met de geheimzinnige Pandora. Zit er toch meer achter Lilith’s wedstrijd? Wat als Persephone straks thuis komt?

De zwart-wit illustraties van de hand van Annet Schaap sluiten mooi aan bij het verhaal maar zijn niet echt een meerwaarde. De kaft in fel blauw met een tekening van Tommy, Doem en Lilith doet me niet meteen naar het boek grijpen. Dit had naar mijn gevoel beter gekund. Sinds Rowling's succesreeks ligt de lat hoog voor jeugdboeken in dit genre. Flynn doet met de reeks over Tommy en Doem Duivelsz een poging die enigszins overeind blijft. Een vlot geschreven verhaal met spannende wendingen en fantasierijke verzinsels over het leven in de hel. Een mooi vervolg op ‘Doem Duivelsz’, Flynn’s eerste boek in deze reeks.