Dit is mijn dag

In dit boek vind je zestien korte verhalen over één dag uit het leven van zestien verschillende mensen. Eén dag die voorgoed het leven van deze mensen verandert.
De verhalen gaan over liefde, opkomen voor zichzelf, haat wraak … de dieperliggende gevoelens van mensen. Sommige zijn een realistische weergave van wat zou kunnen gebeuren maar toch zit er een kwinkslag, een twist, een “onwaarschijnlijk gegeven” in. In het eerste verhaal 'Dit is mijn dag' bijvoorbeeld is een doodgewoon meisje het beu om als grijze muis door het leven te gaan. Op een dag staat ze op en neemt een beslissing die voorgoed haar leven zal veranderen. Wat zij meemaakt, lijkt wel “rozengeur en maneschijn”.
Het verhaal van 'De toren' begint dan weer als een doodgewoon verhaal over puberteit en conflicten tussen vader en zoon. Maar wanneer je verder leest, ontpopt dit verhaal zich tot een korte 'thriller'. Ook het verhaal 'Het zoenspel' krijgt een luguber einde.
'Het echte leven zeg maar', 'Goddelijk debat' en 'Asielrecht' zijn dan weer verhalen met een filosofisch kantje. Ze doen je nadenken over het gewone, het alledaagse.
Aidan Chamers is geen onbekende in de literatuurwereld. Bij mij werd hij vooral gekend, en geliefd, door zijn boek 'Dit is alles'. In dit boek omschrijft hij de gevoelens, verwarringen en emoties die een meisje ervaart wanneer ze verliefd wordt en haar 'eerste keer' beleeft. Een verhaal dat beklijft.
De verhalen uit het boek 'Dit is mijn dag' beklijven niet allemaal. Het ene vind ik al beter geschreven dan het andere. Het ene kan me meer plezieren dan het andere.
Toch vind ik het concept van de 'flash fiction' (zeer kort verhaal) echt iets voor mij. In korte tijd beleef je een verhaal, kom je terecht in een andere wereld. Of, zoals de auteur zelf neerschrijft: “Een zeer kort verhaal is als een lichtflits, een vlam die ons onmiddellijk inzicht geeft in een scène, persoon of gebeurtenis … Precisie en ritme zijn op het eerste gezicht eenvoudig, maar bij nader inzien besef je dat het een afgerond geheel is vol mogelijkheden.”
En dat is het sterke punt van dit boek. Dat het je de mogelijkheid geeft om in een korte tijd een heel verhaal te lezen.