Dit is Jeruzalem

‘Dit is Jeruzalem’ neemt je mee in een bruisende stad vol eeuwenoude bezienswaardigheden en heilige plaatsen die tot op de dag van vandaag een belangrijke rol vervullen. Dat Jeruzalem een stad is waar de geschiedenis blijft doorwerken en waar verschillende culturen, religies en eetgewoontes samen komen, komt uitgebreid aan bod. Op een originele manier krijgen we inkijk in de Jeruzalem zoals die nu is én hoe de geschiedenis daarin een rol heeft gespeeld. In dit boek leer je de veelzijdigheid van de interculturele stad kennen door met je ogen te kijken. Geen klassieke reisgids met veel informatie, maar een kijkboek dat je zintuigen doet prikkelen.

Wie in Jeruzalem is geweest, zal de drukke straten, culturele gebruiken, vele eetplaatsen en verschillende heiligdommen in dit boek zeker herkennen. Zowel grote monumenten zoals de Heilig Grafkerk en de Klaagmuur of Westmuur als details – die je overigens ook in andere grootsteden terug kan vinden – zoals de kat in de straat of de vele marktjes, worden uitvoerig weergegeven. De panoramatekeningen, aangevuld met gedetailleerde beschrijvingen, zorgen ervoor dat je een goed 360°-beeld krijgt van de stad. Aan de hand van blauw-gele illustraties wandel je met je eigen reisgids door de stad, op je eigen tempo, met het visuele van de stad als uitgangspunt. Net zoals je in het echt een doortocht door een stad zou maken, laat je je betoveren door wat je ziet om daarna bijkomende uitleg daarover te bekomen. Het boek kiest er bewust voor om de voornamelijk Hebreeuwse of Arabische woorden tijdens je doortocht niet te vertalen. Wel bevat het boek aan het einde een legende waarin alle woorden, gebruiken, monumenten, plaatsen … worden uitgelegd. De legende bevat zeer veel verrassende elementen. Zo leer je het Jeruzalemsyndroom kennen en kom je te weten waarom er een ‘onverplaatsbare ladder’ aan de Heilig Grafkerk is bevestigd.

De legende achteraan is een goed hulpmiddel, maar doordat het pas achterin aan bod komt, is het niet handig in gebruik. Het voortdurend moeten omslaan van de pagina’s om de legende ernaast te kunnen leggen, zorgt ervoor dat het boek zijn vlotte reis mist. Soms loop je verloren. Beter was geweest om een uitneembare legende te voorzien, die naast de illustraties kon gelegd worden. Daarnaast blijven sommige elementen onduidelijk, zoals één van de motieven in de oude stad die wordt aangehaald. Of en welke betekenis dit motief heeft, blijft onduidelijk.  

Zoals we van Boycott gewoon zijn, zijn de illustraties één voor één pareltjes. Het kleurgebruik en de grote tekeningen gaan hand in hand met wat het boek van de lezer verwacht: je laten onderdompelen in de veelzijdige stad Jeruzalem. Wie het boek wil lezen, doet er goed aan enige voorkennis of affiniteit met dit onderwerp te hebben. Zo is het boek een uitstekend hulpmiddel om Jeruzalem te duiden tijdens de godsdienst- of geschiedenisles, waarbij de leerkracht de legende kan toelichten.