Dit boek gaat wél over Mevrouw Moes en haar kakkerlakken

Em groeit op in een familie die verzot is op het verdelgen van ongedierte. Haar broer Mos en haar moeder ‘Ma Luwak’ hebben een eigen verdelgingsbedrijf waarmee ze de wereld willen veroveren. En dat mag je best letterlijk nemen. Em daarentegen houdt van ongedierte én van kakkerlakken. Ze vindt het verschrikkelijk dat haar moeder en broer met hun bedrijf Foetsjie elke kakkerlak vermorzelen. Wanneer Ma Luwak hofleverancier mag worden van de koning, volgt de ene gekke gebeurtenis de andere op waarin Em de hoofdrol speelt. Em wil er alles aan doen om haar familie tegen te houden, want de macht van Mos en Ma Luwak wordt alleen maar groter en groter. En, volgens Em, dus ook gevaarlijker. Samen met haar griezelige buurman Kniezel en de ex-assistent van de koning, Angelo, gaat ze de strijd aan tegen Foetsjie.

Wie van de ene verbazing in de andere wil vallen, kan terecht in dit boek. Een bezoek aan de koning ontaardt in een aaneenrijging van absurde gebeurtenissen. Zo dartelt er non-stop rond Em een kakkerlakkenzwerm en gaat ze op tournee met haar idool Danny Divo. Het absurdistische karakter van het boek, is zowel in de tekst als in de illustraties doorgetrokken. De groene kleur doet daar nog een schepje bovenop. Wie dit boek leest, waagt zich in een grappige, bijna onnavolgbare setting waarin kakkerlakken op handen gedragen worden. Ook het geduld van de lezer wordt op de proef gesteld, want pas op het einde wordt onthuld wie mevrouw Moes is. Dat komt de spanning in het boek ten goede.

Toch mist het boek hier en daar samenhang en lijkt het soms dat de auteur zelf het overzicht verliest. De gebeurtenissen volgen zich zo toevallig op, dat het verhaal soms richting mist. Of is dat net eigen aan dit fantasierijke verhaal? De korte hoofdstukken zorgen er alvast voor dat het boek vlot leesbaar is en is dan ook ideaal voor de niet-fervente lezer die op zoek is naar een luchtig en vlot verhaal met de nodige humor.