5+ | 2010
De Eenhoorn
ISBN 978-90-5838-607-6
FICTIE , 59 p. , €17.50
gebonden , verhalenbundel
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels
tweedehands boeken

Dikke vrienden

Nils Smit (auteur) Elisah De Bruycker (illustrator)

'Dikke vrienden' is een verhalenbundel over Das en Eekhoorn. Je kan de verhalen voorlezen aan kleuters vanaf vijf jaar. Elk verhaaltje is slechts vijf pagina's lang. Das en Eekhoorn verschillen veel van elkaar. Das is rustig terwijl Eekhoorn vol energie zit. Deze verschillen leiden wel eens tot misverstanden maar dan praten ze hier gewoon over tot ze elkaar weer begrijpen.
Het is winter en alle dieren slapen of zijn weggetrokken. Das en Eekhoorn zijn dus op elkaar zijn aangewezen. Wanneer Das een brief schrijft, plaagt Eekhoorn hem zodat hij dit allemal kan opschrijven: hij bijt in z'n staart, stoot z'n vaas om, enz ... Anders zou de brief nogal saai worden. Wanneer ze samen muziek willen maken, speelt Das ernstig viool, terwijl Eekhoorn de tuinslang als toeter gebruikt. Das heeft er genoeg van en gaat buiten wandelen in de sneeuw. Uiteindelijk wordt de "muziek" van de toeter z'n redding wanneer hij verdwaalt.
De verhaaltjes zijn met veel humor geschreven en geïllustreerd met prachtige, warme tekeningen. De personages en hun gedragingen zijn heel herkenbaar. Zo is er Das die niet tegen zijn verlies kan bij een gezelschapsspelletje. Das en Eekhoorn zijn bang in het donker, of ze zijn roekeloos bij het spelen en daar komen ongelukken van. De geheimtaal die ze gebruiken is echt op het niveau van de kleuters. Elk verhaaltje kan afzonderlijk gelezen worden, eventueel als verhaaltje voor het slapen gaan. Er is weinig spanning, het is een bundel mooie verhalen over een vriendschap tussen twee dieren.

Hilde de Boeck
Vriendschap