Diere-liere-liedjes

Waarom zegt een kikker kwaak? Het antwoord op die vraag in het openingsliedje typeert de hele bundel: mocht hij ‘boe’ zeggen, dan was hij geen kikker maar een koe. Vrolijke, lichtvoetige nonsensverzen over een stinkdier dat de ‘stank’ van het dennenbos niet kan verdragen, een duizendpoot die wil schaatsen en zwemmen, een broodje krokodil, mammamia mammoet en andere dieren. De teksten zijn heel eenvoudig, maar de ritmische herhalingen en vooral de humor geven ze een extra dynamiek, die nog versterkt wordt door de muziek. In het boek steekt een cd met de liedjes. De wisselende ritmes, aangepast aan de teksten en de vrolijke melodieën werken echt aanstekelijk. De stemmen klinken nergens kinderachtig en de keuze van de instrumenten is gevarieerd en origineel, met onder meer percussie, kazoo, ukelele, banjolele, mondharmonica, piccolo en trombone.

Af en toe hadden de auteurs hun teksten iets meer mogen bijschaven. ‘Het stinkt hier’ sputtert door flauwe rijmen als "Die dennen in dit dennenbos./ Die geuren er weer flink op los", al maakt de leuke paradox op het einde veel goed. Bij ‘Snelle Hendrik’ is het slot dan weer net niet verrassend en ‘Winkel in de wei’ en’ De visser en de vis’ zijn als geheel te voorspelbaar. De sterkste liedjes combineren een speelse, verrassende inhoud met een klankrijke verwoording. ‘Piepklein kuikentje’ bijvoorbeeld blijft bij door de woordspeling aan het slot, de herhalingen in ‘Duizend schaatsen’ passen perfect in het liedje over de duizendpoot en het speelse, welluidende neologisme ‘minimamoetmeisje’ laat je meteen huppelen in ‘Mammamia mammoet’.

Ook de prenten van Alice Hoogstad zijn een en al vrolijkheid. De kikker, de koe, de vis en het varken in het openingslied lijken te zweven en ook de vreemde verzameling enge en grappige dieren in het slotlied vliegen over het blad. De achtergronden met kleurrijke spatten en vegen versterken de dynamiek en de uitvergrote kenmerken zetten de humor extra in de verf: de krokodil heeft een extra lange bek en het stinkdier in het dennenbos ziet groen. De eenvoudige, welluidende teksten, de vrolijke muziek en de bonte prenten maken van 'Diere-liere-liedjes' een aanwinst voor het Nederlandstalige kinderliedjesrepertoire.