Dier van hier

Een kleurrijk prentenboek met verrassende dierencombinaties. Wat de dieren gemeen hebben, is aan jou om uit te zoeken.

Een originele opvatting van wat een dierenboek voor jonge kinderen kan zijn. In plaats van overduidelijke combinaties te kiezen, zoals de moeder en haar jong, kan het hier gaan over een uiterlijk kenmerk, of over wie eet wie. Dan denk ik aan het varken en de regenworm, of de ree en de wolf. Jasper Van Gastel zijn werk wordt getypeerd door duidelijk afgelijnde prenten met een beperkt kleurenpallet. Een vlak wordt telkens met een kleur opgevuld, evenals de achtergrond.

We kennen zijn werk al via de animaties van de rubriek ‘het laatste woord’ bij ‘Iedereen beroemd’ op één. Leerkrachten zullen zijn oeuvre kennen via Klasse, of misschien ben je onlangs nog op bezoek geweest in het museum Plantin-Moretus waar enkele houtsneden van hem tentoongesteld staan. Jasper is een vrijgevochten geest die graag figuurlijk buiten de lijntjes kleurt. Voor hem is dit zijn eerste kinderboek, maar hij heeft al heel wat andere dingen gedaan doorheen zijn carrière. Zo kan je een hoesje kopen voor je smartphone met grappige poezen op (zoek zelf maar uit wat ik bedoel) of hij kan je een tattoo zetten. Je kan hem dus niet in een hokje stoppen.

Als vader van twee jonge dochters stel ik me hem voor met dit boek in de hand en twee lieverds die meekijken en vertellen. Het is de ruwe bolster met blanke pit uit Hoboken. De gans die alle vossen op een lopen zet.

Een leuk kartonboek voor jong en oud(er)!