Dier boek : ik lees van aas gier tot zee draak

Als je dit boek vastneemt, merk je dat er best wel wat aandacht is gegeven aan de vormgeving. De kaft is een mooi zachtblauw. We zien een afbeelding van een nijlpaard met een vogel. Het nijlpaard lijkt wel een foto, maar bij nadere observatie blijkt het getekend te zien. De vogel is enkel een wit omlijnde tekening. Deze stijl wordt in heel het boekje gebruikt. De ‘foto-tekeningen’ zijn echt heel knap en realistisch. Ze staan steeds op de rechterbladzijde, zonder afleidende achtergrond. De achtergrond heeft ook een zachte kleur en geeft wel weer waar de biotoop van het dier is. Die info vind je op de eerste bladzijde, maar zal je misschien de eerste keer niet opgemerkt hebben. Fijn detail. Op de linkerbladzijde zie je de eenvoudig omlijnde tekeningen. Daarin wordt meer fantasie en humor gebruikt. De combinatie werkt en maakt het boeiend.
Je krijgt volgens het alfabet zesentwintig diersoorten voorgeschoteld. Daar is een leuke variatie ingebracht. Er staan gekende dieren in, zoals het nijlpaard en een rendier. Maar ik had nog nooit gehoord van de quetzal. Op de linkerbladzijde krijg je ook extra informatie over het dier. Dat zijn maar een zestal zinnen, maar het bevat nuttige informatie en vooral ook leuke weetjes. Wist jij bijvoorbeeld dat een wombat vierkante keutels legt?
Dit boekje is bedoeld om samen of alleen te lezen. Daarom zijn dieren met langere namen in stukjes geschreven. Zoals ‘lang snuit zaag haai’. In de witte tekst zijn sommige woorden vetgedrukt. Dat zijn woorden die sommige jeugdige lezers misschien wel zelf kunnen lezen. De rest kan voorgelezen worden. Dat maakt het een fijn boekje om alleen of met twee vast te nemen.
Coco & June is de artiestennaam van Karen Leten en Barbara Soenen.