Didi de dodo of Ei zonder land

In 2011 nog een succesvolle theatervoorstelling (Dodo klein of ei zonder land), nu een luistercd. Wie Dimitri Leue zegt, denkt meestal ook aan ecologie. Nadat hij met Don Kyoto het Vlaamse theaterlandschap onveilig maakte op een bakfiets, gaat hij nu aan de slag met het thema bedreigde diersoorten.
'Didi de dodo' is een verhaal over de dodo Morris en scheepskok Wolfert, die onderweg zijn naar keizer Rudolf van Habsburg. Onderweg bedenken ze wat ze allemaal kunnen zeggen om de keizer te overtuigen de dodo's te redden. Op de cd wordt de hele tijd gesprongen tussen het hof van de keizer, het schip en het eiland, maar dat is op geen enkel moment storend of ingewikkeld. Het geheel komt wat traag op gang, maar er komt al gauw vaart in het verhaal.
En zoals we dat van hem gewoon zijn, maakte Leue zijn huiswerk. Zo wordt er voortdurend geknipoogd naar de geschiedenis. De dodo is een soort gemuteerde reuzenduif die echt geleefd heeft op het eiland Mauritius. Hij leefde in een uniek ecosysteem en kon enkel in leven blijven omdat de soort geen natuurlijke vijanden had. Maar helaas was er de mens: wanneer de Nederlandse scheepvaarders van de Verenigde Oost-Indische Compagnie op het eiland verschijnen, blijft er snel niets meer over van deze kleurrijke diersoort. Ze worden op een gruwelijke wijze uitgemoord.
De luistercd wordt vergezeld van een vrolijk geïllustreerd boek. In het boek slaagt Vanessa Verstappen erin om door middel van haar bekende houtsnedes het verhaal een stapje verder te brengen. Ze interpreteert niet steeds letterlijk wat er gezegd wordt. Ook de arrangementen van de cd zijn zeer geslaagd; de meerstemmige liedjes blijven makkelijk in je hoofd hangen.
Hoewel het originele verhaal heel ernstig is, tracht Leue je niet op een expliciete manier een geweten te schoppen. Gelukkig maar, want zo verschenen er de laatste tijd al genoeg cd's en boeken voor kinderen. Als je wil leren, lachen en luisteren, dan is dit boek een aanrader.