Dichtbij en ver van hier
'Dichtbij en ver van hier' is een soort van prentenboek, maar zeker geen om voor te lezen aan jonge kinderen. Het is veel meer bestemd voor verzamelaars en de fans van Tonke Dragt, die goed vertrouwd zijn met haar werk en gedachtewereld. Dit zorgvuldig uitgegeven boek bestaat uit een aantal collages vergezeld van korte prozateksten. De meeste van deze prenten werden reeds eerder opgenomen in 'Aan de andere kant van de deur' (1992), maar daar kwamen ze in klein formaat en in zwart-wituitvoering niet goed tot hun recht. Het zijn echter stuk voor stuk schitterende, kleurige kunstwerken zoals blijkt in deze uitgave.
De prenten en ook de bijgevoegde teksten behandelen thema’s die Tonke Dragt in haar latere werk steeds meer is gaan verkennen: de grenzen van tijd en ruimte en vooral het doorbreken van die grenzen; het bestaan van werelden achter of onder de onze bekende wereld, die soms net om de hoek of achter een onverhoeds geopende deur te vinden zijn. De teksten sluiten aan bij het chaotische universum dat Dragt creëerde in 'Aan de andere kant van de deur'. De centrale plaats is de Januaraanse Ambassade waar gestrande tijdreizigers een onderkomen vinden. Dat vreemde, eindeloos grote huis waar iedereen welkom is en waar men beschikt over zeeën van tijd wordt bevolkt door personages als het Galgekind, de indigoblauwe Donker Marsjan, de vrouwelijke robot Xantippe…
Dit is geen boek om te lezen van kaft tot kaft. Het is een boek dat uitnodigt om in rond te neuzen, te kijken, te dwalen en te verdwalen in de wonderlijke wereld van Tonke Dragt.