Detective Matrix

en de moord op landgoed De Witte Raaf

In het sjieke hotel 'landgoed De Witte Raaf' is een moord gepleegd. De eigenaar, meneer Hopkens, schakelt de wereldberoemde detective Matrix in. Deze snelt ter plekke en begint meteen aan zijn onderzoek. Hij krijgt hiervoor hulp van agent Slagboom, en dat is maar goed ook. Er is een hele lijst verdachten, en het moordwapen is ook nog zoek. Detective Matrix begint met de ondervragingen en merkt al snel dat er iemand niet de hele waarheid vertelt. Maar wie? Wie heeft er belang bij de dood van mevrouw Adeline Lepelaar van Aerdenhoudt? 

Detective Matrix is een ludieke combi van Sherlock Holmes en Hercule Poirot. Zelfs het kleine snorretje van de gedistingeerde Belgische detective ontbreekt niet. Matrix gaat erg nauwgezet te werk, en laat zich niet beïnvloeden door de soms emotionele getuigenissen. Hij houdt rekening met alle details die hij tijdens zijn onderzoek te weten komt. Deze houdt hij netjes bij. Hij maakt regelmatig een overzicht om alles te controleren. Als lezer kijk je met hem mee en kan je zelf dus ook even nadenken. Klopt het tijdschema van de getuigenissen? Wat deed de fles met schoonmaakproduct in de kamer van meneer Van Gelder? Waarom liegt mevrouw Van Breukelenhof over de diamanten ring?

De Bakker maakt gebruik van eenvoudige, duidelijke leesbare zinnen. Het verhaal is opgedeeld in 28 korte hoofdstukken. Uiteraard gaat de nodige aandacht naar de introductie van Detective Matrix als personage. Dit boek werd immers aangekondigd als het eerste uit een reeks. Maar ook de verdachten hebben elk hun eigenaardigheden die door De Bakker uitgebreid beschreven worden. De ludieke zwart-wit illustraties van Jeska Verstegen helpen je hierbij een beeld te vormen. Op elke pagina vinden we wel een tekeningetje terug. Hier en daar is er ook een paginagrote illustratie. Ze vormen een mooie aanvulling op de tekst en leuken het geheel wat op. Het is een spannend verhaal (er is uiteindelijk wel een moord gepleegd), maar het is zeker niet eng. Daarvoor voelen de personages misschien net iets te onecht. De spanning wordt opgebouwd, maar ik had nooit het gevoel op het puntje van mijn stoel te zitten. Iedereen is misschien net iets té braaf. Wie de dader is, wordt pas op het einde duidelijk. Want ook al kan je mee puzzelen, als lezer mis je de cruciale informatie om de moordenaar te onthullen. Matrix maakt deze pas bij de onthulling bekend. Een beetje verwarrend zijn de vele verwijzingen naar voorgaande zaken van onze detective. Het voelt hierdoor een beetje aan alsof je al een deel van het avontuur gemist hebt, terwijl dit toch echt het eerste boek is. In de loop van het verhaal wordt er heel wat informatie verzameld, getuigenissen tegengesproken etc... Het vraagt van de lezer wel een zekere aandacht. Dit is niet het soort boek dat je lang kan laten rusten. Dan loop je immers het risico de draad van het verhaal kwijt te raken. 

Een vlotgeschreven verhaal voor detectives vanaf 10 jaar.