Delfts Blauw

Een vaas voor de prinses

'Een vaas voor de prinses' is een titel in de serie kunstprentenboeken van Leopold in samenwerking met het Gemeentemuseum Den Haag.
Wanneer de grote schepen terugkomen van India en China hebben ze kisten vol porselein en specerijen aan boord. Lin, een Chinese muis, is als verstekeling meegereisd, omdat hij op zoek is naar zijn vriend Titus. Wanneer Lin aan wal stapt vindt hij de huizen van Delft nogal raar. Titus neemt hem mee naar het mooie huis van de meesterpottenbakker. Daar woont hij met een hele familie muisjes, die trots zijn op het werk van de pottenbakker. Titus toont fier de potten, schalen en vazen van de meesterpottenbakker. De potten worden uit klei gemaakt, zijn eerst spierwit en worden dan beschilderd in het speciale Delfts blauw. Het pronkstuk is de speciale vaas die de pottenbakker maakte in opdracht van de prinses. De vette huiskater voert echter een aanval uit op de muizen, ten koste van heel wat aardewerk en de vaas van de prinses. Na wat rake klappen van Lin komt de kater tot inkeer en de muizen en de kater maken samen een hele nieuwe collectie aardewerk, inclusief een prachtige vaas voor de prinses. Lin en Titus gaan voortaan met blauwe staartjes door het leven, want hiermee hebben ze het schilderwerk gedaan!
Ingrid en Dieter Schubert maakten van dit prentenboek een fijne en kindvriendelijke kennismaking met dit stukje Nederlands erfgoed. Het is een origineel verhaal dat kinderen leert waarom Delfts blauw zo beroemd en gekend is over de hele wereld. Hun prachtige illustraties en de kleine grapjes in tekst en prenten maken er een superverhaal van.