De zusjes Jennifer

De vijf zusjes Jennifer verschillen zowel van leeftijd als van karakter. Het gezin is ontwricht door een zwaar ongeval waarbij hun mama is betrokken. Vader Sebastian heeft zich afgesloten, en doet enkel nog het allernoodzakelijkste. Wegens een uitgelopen ruzie vliegen de vijf zussen van school. Hun vader besluit hen naar Schotland te brengen. Hier komen ze door een verkeerd manoeuvre van een boot, en door de verschillende karakters van de vijf zussen, terecht op een guur en onbewoond eiland. Er wonen geen mensen, enkel vijf achtergelaten pony’s. Met hun tienen moeten ze er nu het beste van maken. En vooral: moeten ze elkaar (terug) leren kennen en appreciëren. Enkel zo maken ze kans om terug te keren naar de 'normale' wereld.

Dit boek van Nick Garlinck is hemels mooi en neemt je mee in boeiend, emotievol en spannend verhaal. Het klinkt initieel wat raar: vijf zussen met niet evidente namen, een ruw eiland met vijf pony’s, een maalstroom. Maar het klopt allemaal, is zo juist. Dat is de kracht van dit boek.

Het verhaal gaat over verdriet en de impact op individuen. Over hoe door een onverwachte situatie (hier een ongeval) een familie verglijdt in een onmacht/macht situatie. Doordat hun mama fysiek en emotioneel weg is (ze ligt in coma in het ziekenhuis) en de toekomst van haar situatie onduidelijk is, vervreemden de andere leden van het gezin. De vijf zussen en hun vader verstaan elkaar niet meer. Elk probeert zelf het trauma te verwerken. Hierdoor raken meer en meer in de problemen, zowel met de buitenwereld als onderling. Er is bijvoorbeeld een banale ruzie op school die uitmondt in een vechtpartij. Of vader Sebastian zich volledig afsluit en urenlang aan de keukentafel voor zich uit zit te kijken. Door terecht te komen in een extreme situatie groeien de vijf zussen naar elkaar toe en komen terug in hun kracht te staan. Ze zien en (h)erkennen elkaar terug. Door de vijf wilde pony’s die op het eiland leven komen ze dicht bij elkaar te staan (ook fysiek want op het eiland is onbewoond en guur). Dit proces is uniek, mooi en intrigerend. Hoe zowel tussen de mensen onderling als met de dieren een band wordt gesmeed. Hier terug: het verhaal klopt, en hoewel het fictie is, kan je je voorstellen dat de band tussen kinderen en dieren in de realiteit ook zo kan gaan. Vergis je niet: het boek is doorweven met humor, spanning en actie.

De bladspiegel is in balans en de tekst leest vlot en begrijpelijk. Hoewel het verhaal zich afspeelt in Schotland en er 'vreemde' woorden worden gebruikt zoals de Battasheen (een maalstroom) of het Eilean Gaoth, is dit totaal geen hindernis om het verhaal te kaderen of te verstaan. Zoals eerder gemeld zijn de namen van de vijf zussen speciaal: allen dragen de naam Jennifer. Door een specifieke gebeurtenis heten ze ook Dag, Nacht, Donker, Licht en 5. Alle vijf hebben een unieke trek. Licht bijvoorbeeld, houdt van feiten en leert graag; Donker is een doener die van voetballen houdt.

Doorheen het verhaal is ook een sprookje verweven. Eén van de zussen, Nacht, is belezen, en een leuke insteek is haar sprookjesverhaal dat regelmatig terugkomt in een cursief gedrukt hoofdstuk.

Zoek je een feel good verhaal, niet melig, dat prettig leest en je doet verlangen naar een ver eiland gelegen in het verre noorden? Dan moet je zeker dit pareltje lezen.