De Zonnebloemen van Vincent Van Gogh

Iedereen kent ze: de Zonnebloemen-schilderijen van Vincent Van Gogh. Maar wie kent het verhaal achter die mysterieuze schilderijen? En hoeveel ken je echt over Vincents leven? Je ontdekt het in dit boek, en ... je kan de bloemen nadien zelfs fysiek naast je bed zetten!

In enkele pagina's vertellen Ceciel De Bie en Reinout Leenen het verhaal van Vincent Van Gogh, de persoon achter de vele bekende schilderijen. Een triest verhaal zou je denken, maar niets is minder waar. Vincents voorliefde voor de bloemen, zijn onophoudelijke drang om te schilderen en zijn bizarre vriendschappen worden een voor een weergegeven in het boek. Vincent is een personage in een moeilijke situatie, financieel en psychologisch, maar dat weerhield hem er niet van om alsnog prachtige schilderijen te maken. Het komt voort vanuit een blik, zo eigen aan de schilder, vol verwondering voor de schoonheid van alledaagse dingen. Het is die blik die vrij goed wordt gecapteerd in de kleine hoeveelheid pagina's. Kleine zijsprongen maken het boek niet te historisch, maar geven integendeel net wat meer 'vlees' aan het karakter van Vincent.

De vormgeving doet echter compleet afbreuk aan het boek: ontiegelijk veel verschillende fonts, kleuren en illustraties schieten van hier naar daar; de pagina's komen nooit tot rust. Bovendien zou vormgeving de lezer moeten sturen, visuele handvatten aanbieden, maar die bal wordt hier compleet misgeslagen: je raakt als lezer net in de war. De illustraties zijn op zich best fijn en blijven in dezelfde kleurtinten doorheen het boek - oef, toch iets dat wat eenheid in het boek brengt. Jammer genoeg worden ze als storend ervaren. Ze vloeken met de robuuste stijl van Vincent Van Goghs werk, iets wat je volgens mij niet echt kan verantwoorden. De gekozen kunstwerken zijn absoluut prikkelend genoeg voor kinderen om de aandacht er bij te houden - met de drukke vormgeving en illustraties is het allemaal een beetje too much.

Ten slotte is er nog het bouwpakket op het einde, waarbij je de vaas met bloemen zelf kan knutselen. Toegegeven een leuke extra. Het eindresultaat van het knutselen is spijtig genoeg bijlange niet zo mooi als het werk waar het op gebaseerd is - moeilijk ook, een 2D tekening in 3D om te zetten - maar het is toch een fijne afsluiter van het boek. 

Het boek is dus absoluut geen hoogvlieger, maar zit je met een kleine kunstliefhebber in huis, of ben je op een van je museumbezoeken misschien wat van Van Goghs werken tegengekomen, dan is dit boek een fijne aanvulling om eens wat dieper in te gaan op de kunstenaar, zijn werk en zijn leven.