De zombie van Zandwijk

Michiel woont naast een stelletje piraten. Hun huis lijkt op een schip, met een greppel rond waarin een haai rondzwemt. Qua gewoonten en levensstijl blijven ze het liefst van al gewoon piraat. Michiel is bevriend met de familie Donderbus en vooral met Billy.
In dit verhaal drinkt opa Donderbus naar goede gewoonte teveel rum. Maar nu heeft hij blijkbaar wat overdreven en valt hij dood neer. De hele familie is in rouw. Het nieuws verspreidt zich snel onder de piraten wereldwijd. Zij zakken allemaal af naar de Geraniumstraat. Billy en Michiel denken dat ze dat doen uit eerbetoon voor opa, maar al vlug blijkt dat ze alleen maar uit zijn op de schat van opa. Kapitein Donderbus, de zoon van opa, bedenkt een list: hij vervalst de schatkaart en zet zo alle piraten op een dwaalspoor. Maar toch is er eentje die slimmer is. Kapitein Urbaard doorziet zijn plan en zo is kapitein Donderbus genoodzaakt om met hem samen te werken. Als ze de schatkaart ontcijferen, komen ze tot de vaststelling dat opa’s schat begraven ligt onder het nieuwe belastingskantoor. Dat wordt een hele klus voor de piraten. Ze komen er bovendien al snel achter dat Kapitein Urbaard niet te vertrouwen is en maar op één ding uit: hij wil de schat voor zichzelf houden. Waar niemand op gerekend had, is ... opa. Die keert bij de ontknoping plots terug en blijkt helemaal niet dood te zijn!
‘De zombie van Zandwijk’ is het zesde deel in de reeks ‘De piraten van hiernaast’. Het boek is apart te lezen. Twaalf korte hoofdstukken worden opgevrolijkt met zwart-witillustraties. Elke titel van een hoofdstuk krijgt een kleine tekening en hier daar vind je een paginagrote prent. Het luchtige verhaal leest gemakkelijk en bevat een goede portie humor. De titel dekt de lading niet helemaal: opa spookt niet echt het hele verhaal als een zombie rond, de nadruk ligt echt op de zoektocht naar de schat.