De wonderlijke wereld van vogels

Wist je dat veel landen een eigen vogel kozen om hun land te vertegenwoordigen? Het kan een vogel zijn die belangrijk is in hun folklore of land, een zeldzame vogel of gewoon een plaatselijke soort waar de mensen van houden. De geliefde symboolvogel voor België blijkt de torenvalk te zijn. Dat is een van de verrassende weetjes uit deze kleurrijke vogelbundel.

In dit omvangrijk boek trachtte David Lindo een zo uitgebreid mogelijk aantal vogels voor te stellen. Dat doet hij doorheen vijf hoofdstukken. Allereerst licht hij toe wat vogels zijn aan de hand van de evolutie die ze doormaakten en beschrijft hij de meest opvallende eigenschappen. Daarbij staat hij stil bij het bouwen van nesten, de kunst van het vliegen, het leggen en uitbroeden van eieren en de verschillende manieren om zich te voeden. De volgende hoofdstukken benaderen de vogelfamilie, het gedrag van vogels, de plaats waar ze leven en hun verhouding tot de mens.

Voor wie gericht op zoek wil, is er een register en een verklarende woordenlijst licht woorden die vanuit hun context niet duidelijk zijn kort toe.

Deze gids lijkt omwille van de grote hoeveelheid aan vogels die erin voorkomt eerder een kijkboek waarin de korte tekstblokken naast de illustraties informatie bieden. Vaak zijn dat algemene weetjes die worden aangevuld met kleine details. De bladzijden lijken overvol te staan en foto’s wisselen natuurgetrouwe tekeningen af. Dat de verhoudingen niet echt stroken, een grote pijlstormvogel ziet er op de bladzijde even groot uit als een mangrovezanger, is wellicht vooral een probleem voor wie al goed vertrouwd is met diverse vogels. Voor wie zich gewoon wil laten verrassen door een zo uitgebreid mogelijk overzicht, is het een uitnodigend en vooral kleurrijk geheel.