De wondere wilde wereld

Om de natuur te begrijpen, moet je ernaartoe”, zo stelt de ambassadeur van de World Land Trust Steve Blackshall aan het begin van dit boek. Met die uitspraak lijkt het dan ook tegenstrijdig om over de natuur te lezen, in plaats van ernaartoe te reizen. Toch wil dit boek ons laten kennismaken met de schoonheid van de wereld en de wilde dieren die er leven. De makers hopen via dit boek anderen te overtuigen om de natuur en de leefwereld van dieren te beschermen. Zo onderscheiden ze zich van andere dierenboeken. De focus ligt in dit boek op de omgeving waarin de dieren leven, wie die vandaag beschermen en hoe wijzelf daar aan kunnen bijdragen.

Het voordeel van dit boek is dat het erin slaagt om informatie op een summiere en heldere manier over te brengen. Zo worden de dieren telkens met één zin omschreven en de habitat in enkele paragrafen. Bovendien bevat elk land enkele zoekplaatjes. Dat zorgt ervoor dat het boek niet snel verveelt. De dieren worden zowel in de vorm van illustraties als foto’s weergegeven. Die combinatie lijkt vreemd, maar door de goede vormgeving zorgt dat voor een leuke afwisseling.

Hoewel er al veel natuur- en dierenboeken bestaan, is deze encyclopedie een mooie aanvulling. De groene, bruine en oranje kleuren zorgen voor een mooie weergave van de dieren en hun habitat. Het boek slaagt erin om een stukje van de wereld tot in de woonkamer binnen te brengen. Pluspunt: met de aankoop van dit boek steun je het goede doel World Land Trust dat bedreigde habitats wil beschermen.