De Waterwaack van Natterlande

De tweeling Gum en Toffee vertellen in dit grappige boek een knotsgek avontuur. Hun ouders, die altijd en alleen maar met geld bezig zijn, erven het Waterwaackhuis. Wat dat is, kom je in de loop van het verhaal te weten. Maar het is niet zomaar een huis om in te wonen. Het heeft een lange geschiedenis en vooral een zeer belangrijke functie in het moerasgebied de Zomp, de plaats waar het gelegen is. Jammer genoeg zien de ouders alleen maar winst in hun erfenis en willen ze niets liever dan de Zomp zo snel mogelijk volbouwen om vervolgens veel winst te maken door de huizen te verkopen. Toch worden hun plannen al heel snel gedwarsboomd: ze zijn niet de enige erfgenamen en - wat meer is - de Zomp lijkt net te leven en laat niet op zich bouwen ... Al snel gebeuren er vreemde, spannende en grappige dingen waarin Gum en Toffee volop betrokken worden.

Het verhaal wordt verteld door de kinderen zelf. Afwisselend nemen ze een hoofdstuk voor hun rekening en omschrijven ze hun belevenissen of geven ze commentaar op elkaar. Dit is echt op kindermaat en bijzonder aangenaam om te lezen. Het geheel is een razend snel, humoristisch en zeer fantasierijk verhaal waarin je, voor je het weet, meteen in meegezogen wordt, net als in het moeras ... Marco Kunst zette leuke, herkenbare typetjes neer, die bijna tastbaar worden en die het verhaal zoveel extra geven. Ook is hij bijzonder creatief geweest in zijn taalgebruik en doet hij soms denken aan het gekke woordgebruik van Roald Dahl of Paul Biegel. Marieke Nelissen maakte er knappe, sfeervolle illustraties bij in aquarel. Dit maakt de personages nog tastbaarder. Ze gebruikte mooie kleuren, knappe settings en de prenten sluiten perfect aan bij het verhaal!

Dit boek leest als een sneltrein, zit goed in elkaar, houdt je aandacht gevangen, doet je lachen en af en toe op je nagels bijten. Een aanrader!