12+ | 2010
Van Goor
ISBN 978-90-475-1170-0
FICTIE , 254 p. , €15.99
gelijmd
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels
tweedehands boeken

De vuurkring

Marianne Curley (auteur)

Dit boek dat eerder verscheen onder de titel ‘De vloek’ vertelt over een eeuwenoude vloek die rust op een familie. In het eerste deel maken Jesse en Kate kennis met elkaar.Hoewel Jesse gefascineerd is door het buitenbeentje Kate, heeft hij het moeilijk met haar verhalen over magie. Kate kan zelf gedachten lezen en Jesse gelooft haar niet als ze zegt dat ook hij over een speciale gave beschikt. Pas als hij zijn krachten erkent, kan hij ze ook doelgericht gaan gebruiken en ze onder controle houden. Nu veroorzaakt hij zonder het te weten rampen. Zijn hele familie wordt door pech achtervolgd. Volgens Kate ligt dat aan een vloek die op hen rust. Jesse gelooft er niets van, maar wanneer hij de tegenslag van zijn familie niet langer kan dragen, is hij bereid samen met Kate naar het verleden te reizen om de vloek op te heffen.
Het tweede deel speelt zich af in het oude Engeland. Met behulp van de magie van Kates grootmoeder, Jillian, komen Kate en Jesse in 1252 in het dorp Thorntyne aan de Schotse grens terecht. Ze maken er kennis met Jesses familie en ontmoeten Rhauk. Deze machtige zwarte magiër, gekrenkt omdat hij nooit als zoon werd erkend, vergiftigt al jaren de hele familie. Terwijl Kate door Rhauk gevangen wordt gehouden, laat Jesse zijn scepticisme varen en oefent hij zijn krachten. In een bloedstollend duel op leven en dood, weet hij de tovenaar uiteindelijk te verslaan. Terug in het heden blijkt de vloek hiermee opgeheven.
Een vlot lezend boek, waarbij elk van de delen sterk is, maar mijns inziens wat moeilijk te combineren, waardoor het geheel meteen ongeloofwaardig wordt. Het eerste deel speelt in het heden, ergens aan de rand van het regenwoud, niet nader gespecificeerd waar. Tovenarij is daar wel op zijn plaats. De twee tegenpolen, Jesse en Kate, zijn goed getypeerd. Ze voelen zich enerzijds tot elkaar aangetrokken, maar slagen er anderzijds, door Jesses zwakheid en ongeloof en Kates overtuigingen, niet in echte vrienden te worden. Ook het deel dat zich in de middeleeuwen afspeelt, is goed opgebouwd, met veel spanning in een geloofwaardige setting. Beide verhalen hadden elk tot een volwaardig boek uitgewerkt kunnen worden, zonder de ongeloofwaardige ingreep in tijd en ruimte dankzij wat hocus-pocus.
Het verhaal wordt afwisselend door Kate, dan weer door Jesse in de ik-persoon verteld. Ze beleven hetzelfde, maar hun ervaringen zijn verschillend doordat ze anders naar de dingen kijken. Dat leest wat moeilijk. Het slot waarbij Jesse, gesterkt door het avontuur, zijn krachten en overwinning, duidelijk voor Kate kiest door haar voor het jaarlijkse gemaskerde bal uit te nodigen, verrast zowel de personages als de lezer. Een spannend en onderhoudend debuut met een behoorlijk evenwicht tussen realiteit en magie.

Sieglinde Duchateau
Tijdreizen | Magie | Tovenaars
origineel: Old Magic (Engels) - Huberte Vriesendorp (vertaler)