De vraag van Olifant

Na 'De vraag van Eend' gaat Leen van den Berg in 'De vraag van Olifant' aan de slag met het thema liefde. Want wat is dat nu eigenlijk?
"Zoals elk jaar was alles en iedereen weer het heuveltje op geklommen." Zo begint het verhaal met een grote prent waarop een olifant treurig klaar zit met een stoeltje op zijn kop en een bloem gekruld in zijn slurf. Olifant (die hier dienst doet als heuvel?) heeft een moeilijke vraag: hoe weet je dat je van iemand houdt? De ongeduldige mier, die de vergadering leidt, geeft het woord aan Muis, Sneeuwwitje, een steen, een zwerver, een ontdekkingsreiziger en nog veel anderen.
Als ze samen tot een bevredigend antwoord gekomen zijn, wordt de vergadering gesloten en mag iedereen naar huis. Mier gaat nog even langs bij Schildpad en snapt bij haar vertrek niet waarom ze zich plots zo alleen voelt.
Met heel veel verschillende antwoorden en een open einde geeft Leen van den Berg ons heel wat kapstokken om verder te filosoferen.
De prenten van Kaatje Vermeire zijn zoals steeds een combinatie van grafiek en illustraties. Het geheel ademt een Amerikaanse sfeer, door de windmolens en het dorre landschap. De personages zijn niet alleen dieren, maar ook een paar acrobaten, Sneeuwwitje, stoelen, bloemen enzovoort. De weinige felle kleuraccenten zijn waarheidsgetrouw en ook de figuren werden eerder realistisch dan fantasierijk weergegeven. De combinatie van al die figuren die dan ook nog eens gaan vergaderen op de rug van een olifant, zorgt dan weer wel voor een fantastisch universum.
Dit boek is een aanrader, zowel voor zijn oogstrelende prenten als voor zijn boeiende tekst. Beide vormen stof tot nadenken.