De vogels

Er staan twee mooie beelden in de stad. Het zijn een man en een vrouw. De een staat op het plein, de ander in het park. Vogels vliegen van standbeeld naar standbeeld en niemand weet waarom. Het is een spel dat alleen de vogels kennen. Ze lijken te zeggen: "Hij houdt van je", "Zij houdt van je." Het lijkt of de vogels filosoferen over de twee mooie beelden die in de stad staan. Het boek maakt deel uit van een serie kunstprentenboeken die gemaakt zijn in samenwerking met het Gemeentemuseum Den Haag. Dit exemplaar gaat over een niet nader genoemde stad waar twee grote stenen beelden staan. De kleine tekstblokjes vertellen wat er te zien is in en rond de stad, eenvoudiger kan het bijna niet. Al kijkend en bladerend trekt het verhaal je mee. De massa's vogels zijn de protagonisten in dit mooie boek. Ze zwermen rond en rond, maken pirouettes en duiken overal op. Omdat ze de beelden heel erg bevuilen, worden die op een dag samen weggebracht om ze weer mooi te maken.

Dit boek is heel bijzonder doordat de illustraties het hele verhaal uitmaken. Ludwig Volbeda heeft een heel uitzonderlijke manier van illustreren. Soms lijkt het boek op een strip: elke pagina heeft zijn eigen verhaal, maar overal zwermen vogels rond. In waaiers, in stippen … altijd en overal zijn ze aanwezig in de stad. De gebouwen zijn getekend met de fijnste pennenstreken, alleen hier en daar is er een parkje met groene bomen te zien, en op het midden van het kruispunt een standbeeld.

Het is een abstracte stad zonder verkeer, wat de aanwezigheid van al die vogels nog duidelijker en opvallender maakt. Ook is er heel veel oog voor details in dit boek. Als de twee beelden weggebracht worden zie je op een gebouw 'Hotel Rodin' staan, een verwijzing naar de beeldhouwer die het mannelijke standbeeld maakte. Ook de schutbladen geven de sfeer in het boek weer. Het is prachtig om zo een boek in te kunnen duiken en mee te kunnen fantaseren. Het boek sluit af met de nacht die over de stad valt en waarbij tussen het blauw en het roze van de ondergaande zon de gebouwen doorschemeren. Tekst is er bijna niet, alleen zinnetjes die de romantiek tussen de beelden suggereren en die de vogelvluchten beschrijven. Het is een boek voor kunstliefhebbers en kinderen die genoeg geduld hebben om al de rijkdom die hierin opgeslagen zit te ontdekken. De moeite waard.