De vlucht

Spannende jeugdroman met grote J! 'Obsessie' (2004) en 'Loverboy & girl' (2006), eveneens van de hand van Joost Heyink werden genomineerd door de Jonge Jury.
"Weet je waar de autosleutels van de Fiat liggen? Hoezo? Jij kunt toch niet ... Katja schoot bijna in de lach. Ja. Je hebt al tien lessen gehad, dus je kunt rijden. Je bent gestoord, Steven. En ik heb pas vijf lessen gehad. Je bent een natuurtalent, Kat. Kun je bij die sleutels? Katja dacht even na. Ik denk dat ze in zijn leren jasje zitten. Die hangt in de gang. Anders liggen ze ergens in de keuken. Zal wel lukken. Dan zie ik je om twee uur. Ik heb mijn mobiel aan voor als er iets misgaat. Dag Kat. Niet weer huilen. Hoeft niet meer. Ik kom je redden. Dag Steef. Je bent gek. En lief. Tot straks."
Als Katja van zeventien ontdekt dat ze zwanger is, is ze daar eigenlijk heel blij mee. Ze wil geen abortus, waartoe haar vader haar tracht te dwingen. Samen met haar neef Steven slaat ze op de vlucht, zonder rijbewijs en zonder geld. De politie zet een grote zoekactie op het getouw. Als de politie hen steeds dichter op de hielen zit, bedenken Katja en Steven een waanzinnig plan om haar ouders te dwingen van gedachten te veranderen.
Het boek speelt zich af in een periode van slechts enkele dagen, met een afsluiting enkele maanden later. Elk hoofdstuk wordt voorafgegaan door een datum en een uur. Hierdoor wordt het hectische karakter extra in de verf gezet. De hoofdstukken worden afgesloten met een kijk op wat nog komen gaat. Dit geeft de spanning een extra dimensie. Ondanks haar jonge leeftijd is de vasthoudendheid van Katja, maar ook de twijfel die haar van tijd tot tijd bekruipt, geloofwaardig neergezet. Toch blijft het eerder een avonturenverhaal dan een psychologische roman.