De viool van Dario

Tijdens het straatfeest zal Dario bij Kapper vrolijke wijsjes spelen. Kleermaker is zijn gebuur, hij kijkt altijd nors. Het lukt Dario niet om ook maar één vrolijk wijsje te spelen. Ook de schaar van de Kapper knipt gekke kapsels. Het is net of de schaar en de viool zich verzetten. Kapper krijgt de schaar niet meer in bedwang. Wanneer de mooie Diva in de zaak komt, knipt de schaar haar feestjurk helemaal in stukken. Dario ziet maar één oplossing: hij klopt met de gekke kappersschaar bij buurman Kleermaker aan.

Dit prentenboek lijkt net een nieuw verzonnen sprookje met de diepere betekenis "hoe muziek mensen met elkaar kan verbinden".

Klaartje Scheer verrast met haar wervelende stijl, zowel in tekst als met haar aparte schildersstijl. Met korte eenvoudige zinnetjes trekt ze de aandacht van de kleuter. Ze vertelt zo levendig en gevat dat het verhaal net als de wijsjes van Dario's viool speels op je afkomen. Ze bouwt subtiel de spanning op. Haar vertelstijl is zo heerlijk, je gaat helemaal op in de muzikale act, waarin een viool en een schaar tot leven komen. Terwijl alles eerst stroef en vals verloopt, brengt de viool met haar frisse heldere tonen de mensen bij elkaar.

De illustraties zijn al even verrassend en speels als haar expressieve vertelstijl. Ze tekent de figuren in actie: ze zijn in beweging of hebben een heel sprekende pose en uitdrukking in hun gelaat. Ze hanteert een aparte schildersstijl: de figuren en voorwerpen hebben witte randen, zo ook details in de kleren. Dat trekt de figuren naar de voorgrond: je blik wordt erheen getrokken. Tevens zorgen die witte lijnen voor een driedimensionale dimensie en krijgt de viool een bijzondere betekenis: haar muziek brengt mensen bij elkaar. Haar fantasie leeft ze helemaal uit in de grappige, originele kapsels. Elke illustratie zit vol levendige heldere keuren in verrassende combinaties, het is heerlijk om erbij te vertoeven.

Dit prentenboek wekt een vrolijke sfeer op. Het verhaal schept eveneens een wereldse kijk, want zowel Kleermaker als Kapper zijn figuren uit het Oosten en als grote ster ontpopt de zingende zwarte Diva zich in een wervelend prachtig feestgewaad vol kleurrijke sprankelende figuurtjes.