De vijfde golf

"Soms denk ik dat ik misschien wel de laatste mens op aarde ben. En dat betekent dat ik de laatste mens in het universum ben. Ik weet dat dat dom klinkt. Ze kunnen niet iedereen hebben vermoord … nog niet".
Zo begint Cassie haar verhaal. Buitenaardse wezens hebben zowat de hele mensheid vernietigd. Hun moederschip hangt dreigend wachtend boven de aarde. Haar familie overleefde de eerste golf toen alle elektriciteit uitviel en de tweede golf, een enorme tsunami die de kusten overspoelde. Na het overlijden van haar moeder, veroorzaakt door de epidemie van de derde golf, slaat het gezin op de vlucht. De vierde golf: sluipmoordenaars. Wat moet Cassie doen wanneer haar broertje Sam om hem te beschermen door militairen wordt weggevoerd naar een kamp en haar vader voor haar ogen door dezelfde mensen wordt vermoord?
De bijdehante Cassie vertelt het verhaal in de ik-persoon. Gewapend met een M16 en een flinke dosis zelfspot probeert ze te overleven. En overleven, dat doe je door niemand te vertrouwen en door alleen te blijven. Slechts af en toe komt ze, op zoek naar water en voedsel, anderen tegen. Zijn het overlevenden zoals zij of Anderen, buitenaardsen? En dan wordt ze door een sluipschutter neergeschoten en neemt haar lot een onverwachte wending. Wordt haar grootste vijand een medestander en zal ze Sam ooit terugzien?
Dit boek sleept de lezer mee in een dystopische wereld waarin slechts een handvol mensen een buitenaardse invasie overleefde. Cassie speelt de hoofdrol, maar af en toe verschuift de verhaallijn naar andere personages, die zeer snel worden uitgediept. Zo volg je ook de belevenissen van de kleine Sam, die als soldaat getraind wordt en van de jonge Ben, de leider van zijn eenheid en zelfs die van de sluipschutter en de buitenaardsen die het kamp leiden.
Origineel is dat de auteur het verhaal niet over een hele reeks boeken uitsmeert en meteen bij de vijfde golf zijn verhaal start. In dit ene boek weet hij zonder al te veel uitwijdingen bijzonder veel details te vatten. Daardoor wordt de lezer meteen in het avontuur gezogen. Samen met de personages ontdek je langzaam maar zeker dat niets is wat het lijkt en niemand te vertrouwen is. Heel bevreemdend en zelfs beklemmend, die continue spanning en onheilsdreiging. Een goed opgebouwd boek vol onverwachte wendingen, over keuzes maken en terugvechten, boordevol actie, angst en eenzaamheid met realistische personages die balanceren op een wankel evenwicht van wantrouwen en – om te overleven noodzakelijk - vertrouwen. Ook voor een vleugje romantiek en vriendschap is er plaats, naast heel veel moed en zelfopoffering. Wordt vervolgd, want de echte strijd is nog niet gestreden.