De versiervogel

Jos, de kleine vogel met het grote hart, heeft een heel mooi prieel gemaakt om het vrouwtje van zijn dromen te versieren. Nanet komt langs maar ze is niet onder de indruk. Jos laat zich niet kennen en gaat op zoek naar nog andere mooie dingen. Maar daar is Nanet ook niet tevreden mee. Weet Jos uiteindelijk het hart van Nanet te veroveren of is ze toch zijn ware liefde niet?

De versiervogel, een prentenboek van Julia Donaldson, met illustraties van Catherine Rayner is een mooi stapelverhaal op rijm waarmee je ook goed aan de slag kan gaan in de klas. Je kan de kinderen mee laten denken over alle voorwerpen die hij aangebracht heeft. Achteraf kan je het nog leuk verwerken door kimspelen te doen: onder een doek voorwerpen verstoppen en raden/onthouden wat er onder ligt of van plaats veranderen en kijken welk voorwerp waar lag.

De schrijfster heeft haar verhaal gebaseerd op de échte prieelvogels, zij leven in Australië en Papoea-Nieuw-Guinea. Die vogels staan erom bekend om vrouwtjes te lokken door een mooi nest te bouwen en het helemaal te versieren met gevonden voorwerpen. In dit verhaal is Jos zo'n prachtige prieelvogel en wil op die manier ook de vrouw van zijn leven vinden. 

De tekeningen zijn mooi, gedetailleerd en met fraaie kleuren. Pentekeningen, aquarellen ... alles vloeit mooi in elkaar over.

De cover onthult al een deel van de dingen die Jos verzamelt om zijn nest te versieren. Ook worden de kinderen nog meer geprikkeld door de gouden titel en de gouden veren. Alles wat blinkt spreekt kinderen aan. Het verhaal kon me zeker wel bekoren.