De verborgen geschiedenis van ons

Wanneer Olivia bijkomt in het ziekenhuis, nadat ze met haar auto het water is ingereden, weet ze niets meer. De coma waarin ze is beland, heeft een deel van haar geheugen gewist. Ze is enkele jaren 'kwijt' zoals de dokter zei. Langzaam moet ze haar verloren jaren weer bij elkaar puzzelen. Het wordt een moeilijke weg en soms een eenzame tocht.

Onder de wat ongelukkig vertaalde titel uit het Engels schuilt een goed verhaal. Olivia vertelt haar belevenissen aan de hand van al wat opnieuw binnenkomt in haar geheugen. Na het ongeval, wanneer ze uit coma komt en in de kliniek haar ouders ziet, is ze verbaasd want ze weet plots niets meer. Door de beschrijvingen die haar hartsvriendin Paige haar geeft keren sommige dingen terug maar sommige ook niet. Ze doet dikwijls alsof en dat brengt haar bezorgde huisgenoten in de war. Haar broer Sam begrijpt haar beter, maar toch probeert ze zelf uit te zoeken hoe haar leven voor het ongeval er juist uitzag. Dat moet ze alleen doen want haar omgeving laat haar soms te weinig 'waarheid' horen, zoals: wie heeft haar uit het water gered, hoe is ze in het water gekomen en met wie ... Meer vragen dan antwoorden en het is moeilijk zoeken.

Heel mooi chronologisch opgebouwd verhaal verteld in de ik-persoon. Soms ontroerend, maar ook een spannende innerlijke reis en vooral een angstige zoektocht naar haarzelf. Olivia denkt dat ze nooit meer dezelfde persoon zal zijn. Ze zal twee personen zijn, één ervoor en één erna, zo voelt het. Aan de hand van voorwerpen, zoals foto's die ze ooit nam (een van haar vroegere hobby's), kan ze langzaam haar huidig bestaan weer ineen puzzelen. Ze zoekt ook de jongen op die haar uit het water heeft gered, maar die is niet toeschietelijk in het vertellen van de ware toedracht van het ongeluk. Olivia weet dat hij een sleutelfiguur is. Ze zoekt andere mensen op die haar kunnen helpen om haar innerlijke chaos weer in een vorm te gieten en zo verder te kunnen gaan met haar leven. Het einde komt alsnog als een verrassing en uiteindelijk heeft Olivia haar cirkel rond gemaakt. Ze kan verder met haar leven. Een boeiend en meeslepend boek waaruit je leert hoe een leven plots een andere wending kan nemeen met grote gevolgen en dat het nooit meer hetzelfde wordt. Aanbevolen lectuur.