De Titanic

In de nacht van 14 op 15 april 1912 botste de Titanic tijdens zijn eerste oversteek van de Atlantische Oceaan tegen een ijsberg en zonk. Van de 1500 passagiers en 900 bemanningsleden werden slechts 700 mensen gered.
De eerste Engelse versie van dit boek verscheen in 2004, de tekst werd herzien in 2009 en in dit herdenkingsjaar in het Nederlands vertaald.
Via beknopte tekstblokken en veel beeldmateriaal raken we op de hoogte van de bouw van deze reusachtige oceaanstomer op de werf van Belfast. Dit luxueuze passagiersschip vertrok op 10 april 1912 vanuit Southampton in Zuid-Engeland. We vernemen heel wat anekdotes over passagiers uit de eerste, tweede en derde klas. Toen het schip op de ijsberg liep en zonk, waren er slechts dertien reddingsloepen voor de vele opvarenden. Ook het staal bleek niet bestand tegen de schok. In 1985 werd het in twee stukken gebroken scheepswrak van de Titanic gelocaliseerd en gefotografeerd.
De vertaling zit vol anglicismen, bijvoorbeeld: ‘zij’ (voor een schip), ‘geloofden’ (i.p.v. dachten), ‘voor hen’ (i.p.v. voor zich), gevaar lag op de loer (i.p.v. dreigde); ‘de eerste   bezorgdheid van Rostron was het ijs’ (Rostron was eerst en vooral bezorgd om het ijs).
Achterin staat een verklarende woordenlijst, een register en een lijst met nuttige websites.