De Test

Nadat er jarenlang niemand uit de kolonie Vijf Meren werd uitverkoren om deel te nemen aan De Test, zijn ze dit jaar met zijn vieren. Cia, de jongste van de vier, is verrukt dat zij erbij is. Op de vooravond van haar vertrek waarschuwt haar vader haar voor wat haar allemaal te wachten staat. De blijdschap die ze aanvankelijk voelde, wordt daardoor sterk getemperd. Het gesprek met haar vader zorgt er ook voor dat ze erg gaat twijfelen over het vertrouwen dat ze aan anderen geeft.
De Test is eigenlijk een selectieprocedure om toegelaten te worden tot de universiteit en dat is de enige weg om ooit de leiding van het land mee in handen te kunnen nemen. De selectieprocedure is in eerste instantie gericht op intellectuele capaciteiten, maar naarmate de kandidaten overgaan naar volgende rondes wordt er ook beroep gedaan op een hele portie durf en fysieke vaardigheden. Enkel wie zijn grenzen kan overstijgen haalt de eindmeet. Zal Cia sterk genoeg zijn om zover te geraken?
Deze spannende pageturner leest ongelofelijk vlot. Vanaf de eerste pagina's wordt je meegenomen in de toch wat ongewone leefwereld in een kolonie van het Verenigde Gemenebest. Maar de auteur zorgt ervoor dat de leefwereld van jongeren van vandaag ruim aan bod komt waardoor het helemaal niet moeilijk is om je in te leven in de situatie in deze ficiteve wereld.
Er wordt heel duidelijk beschreven hoe ver concurrentie mensen kan drijven. Maar veel verder dan een beschrijving van de situaties die eruit kunnen voortvloeien gaat het verhaal niet. Het psychologisch proces van Cia, met haar vele twijfels en het schipperen tussen vertrouwen en wantrouwen, komt duidelijk tot uiting, maar door de snelheid van het verhaal wordt er niet echt diep op ingegaan. Bij de andere personages wordt dit echter nog veel minder uitgewerkt; hun reacties en daden worden wel beschreven maar hoe ze zich daarbij voelen, kom je als lezer niet te weten.
Het verhaal is een uitvergroting van zaken die ook in ons dagelijks leven gebeuren, maar in hoeverre zal een jongere die dit gewoon als een spannend boek leest, hierbij stilstaan?
Op de cover staat vermeld dat dit boek het eerste deel van een trilogie is. In eerste instantie komt dit over als eerlijk communicatie omdat je tegenwoordig vaak aan het einde van een boek (al dan niet aangenaam) verrast wordt door het feit dat het boel deel uitmaakt van een reeks. Hier is dit van in het begin duidelijk, maar als je merkt dat achteraan het eerste hoofdstuk van het volgende deel al afgedrukt is, krijg je toch vooral het gevoel dat het om een verkoopstrucje gaat.
Voor wie enkele uren wil genieten van een spannend vlot geschreven boek is dit zeker een aanrader. Wie echter op zoek is naar meer diepgang blijft spijtig genoeg op zijn honger zitten.