De Sterrensteen

Het Boek der Veranderingen

Elfie woont in een niet zo alledaags gezin. Haar ouders baten de spirituele praktijk 'de Sterrensteen' uit. Haar mama is helderziend, helderhorend, heldervoelend en doet aan kruidengeneeskunde. Gewone mensen vinden dit allemaal wat raar, en Elfie kan ze geen ongelijk geven. Waarom hebben haar ouders geen normaal beroep? Elfie houdt zich liefst zo ver mogelijk van hun spiritualiteit. No way dat zij later hetzelfde zal doen! Elfie wordt journalist. Dat staat vast, ze is al volop bezig zich daarop voor te bereiden. Maar waar vind je een geschikt onderwerp? Als een vreemde oude man een groot oud boek bij haar achterlaat, krijgt ze de perfecte kans om haar journalistiek talent te bewijzen. Haar nieuwe buurjongen, Mats, die Elfie eerst op afstand wou houden, wordt haar onderzoekspartner. Samen proberen ze de echte waarde en herkomst van het oude boek te achterhalen. 

'De Sterrensteen' is een spannend, licht humoristisch leesboek voor kinderen vanaf 9 jaar. Kelly Van Kempen heeft een erg vlotte, beschrijvende stijl, wat het erg leuk lezen maakt. Als lezer wandel je zo mee 'De Sterrensteen' in. Vooral de unieke spirituele kijk van Elfies ouders zorgt voor grappige (of voor Elfie: beschamende) situaties. Kinderen die niet zo bekend zijn met deze wereld pikken zo een hele hoop nieuwe weetjes op. Met de komst van Het Boek der Veranderingen duiken ook een aantal duistere figuren op. Samen met een aantal onverwachte gebeurtenissen zorgt dit voor een spannend geheel. 'Het Boek der Veranderingen' lijkt het eerste boek uit een reeks te zijn. Er wordt dan ook voldoende aandacht besteed aan het voorstellen van hoofdpersonage Elfie. We leren haar kennen als een leergierige, slimme meid. Ook side-kick Max komt ruimschoots aan bod. Samen vormen ze een leuk team, klaar voor vele avonturen. De kleurrijke kaft trekt meteen je aandacht. In het boek blijven de illustraties jammer genoeg beperkt tot kleine tekeningen in grijstinten bij elke titel.

Kelly van Kempen debuteert met 'De Sterrensteen - Het Boek der Veranderingen' met een vlot, spannend leesboek met hier en daar een vleugje humor. Helemaal achteraan volgt het eerste hoofdstuk van deel 2, 'Het feest van de wolfmaan'. Dit geeft al meteen zin in meer!