De snelste zebra van de wereld

Helemaal in het thema van de Nederlandse Kinderboekenweek verscheen van comedian Youp van ’t Hek dit grappige boek. De zebra is een competitiebeest, hij wil steeds wedstrijdjes rennen met de andere dieren. Op een bepaald moment komt hij erachter dat niemand met hem wil rennen. Niemand. Dus besluit hij ook maar om met Niemand een wedstrijd aan te gaan, tot grote hilariteit van de andere dieren die deze snoeshaan maar al te graag op zijn bek zien gaan. Maar dan krijgen zijn vrienden spijt …
Youp van ’t Hek schrijft al jarenlang columns, maar ging in 2011 voor het eerst aan de kinderboeken met 'De gelukkige olifant'. Twee jaar later mogen we nu een verhaal lezen waarin humor en vriendschap centraal staan. Van ’t Heks scherpe pen misstaat niet binnen de jeugdliteratuur.
Illustratrice Georgien Overwater is lang niet onervaren. Ze illustreerde eerder al een versie van Karlsson van het dak, boeken van Marjolein Hoffman, de boeken rond Dr. Proktor enzovoort. Haar zwierige lijnen brengen ook de dieren van Van ’t Hek tot leven en het samenspel tussen prent en tekst getuigt van een uitstekende samenwerking tussen auteur en illustrator. Zo is er in het begin een prent waarop je eerst het perspectief van zebra ziet en daarna het perspectief van achter de bomen waar alle dieren verstopt zitten. Visuele humor ten top, ik heb luidop zitten lachen.